به گزارش ملایریها به نقل از باشگاه خبرنگاران؛ نیروهای ویژه عنوان برترین واحدهای سازماندهی شده نظامی است که هر کشوری میتواند با آن قدرت خود را به رخ دیگر کشورها بکشاند. نام آنها ترس بر اندام سربازان مخالفشان میاندازد و میتواند عاملی بازدارنده در مقابل تهدیدات احتمالی باشد. «نیروهای ویژه» بهطور کلی در عملیاتهایی با اهداف استراتژیک و یا عملیاتهای سخت نجات مورد استفاده قرار میگیرند.
نیروهای ویژه طی مراحل و آموزش های ویژه نظامی، از آمادگی و توانایی های به خصوصی برخوردارند و توانایی انجام ماموریت های خطیر و بسیار حساس را دارند. این افسران بر اساس توانایی های فیزیکی از بین نیروهای عادی گلچین شده و پس از آموزش ها و آزمون های سخت و طاقت فرسا به خدمت نیروی های ویژه در می آیند. کماندوهای کلاه سبز ارتش، نیروهای ویژه پلیس ایران (نوپو) و نیروهای ویژه سپاه پاسداران (IRGC) جزو نخبه ترین نیروهای ویژه هستند که لرزه بر اندام دشمنان این مرز و بوم می اندازند.
فرانسه: نیروهای ویژه مداخله ملی GIGN
نیروهای ویژه GIGN در واقع زیرشاخه نیروهای ژاندارمری فرانسه هستند، این نیروها برای حفظ منافع ملی، آزادسازی سریع گروگان و درگیری های تروریستی آموزش دیده اند. بعد از کشتار تروریستی المپیک تابستانی 1972 مونیخ و همچنین شورش زندانیان Clairvaux در سال قبل این اتفاق، دولت فرانسه را به فکر یافتن راه حلی سریع برای جلوگیری از ناآرامی و اغتشاش انداخت. در سال 1973 نخستین گروه از تیم GIGN آموزش داده شده و مسلح گردید. GIGN در سال 1974 زیر نظر و فرمان ستوان Christian Prouteau عملیات خود را آغاز کرد.
این نیرو ابتدا 15 عضو داشت که در سال 1984 به 48 نفر افزایش یافت، پرسنل آن در سال 1988 به 57 نفر رسید و در سال 2000 به 87 نفر افزایش یافت، در سال 2007 بخشهای EPIGN و GSIGN نیز به این نیرو اضافه شد و پرسنل آن به 380 نفر رسید. افسران این یگان نیز آموزشهای خاص دیده و در سال 2010 تعداد پرسنل آن به 420 نفر افزایش یافت، GIGN هم اکنون به عنوان یکی از بزرگترین نیروهای ویژه در جهان شناخته میشوند.
پاکستان: نیروهای ویژه لک لک سیاه SSG
نیروهای ویژه SSG توسط کشورهای انگلستان و آمریکا آموزش میبینند.SSG زیر شاخه ارتش بوده و از آن با نام "Storks" نیز یاد می کنند. این نیروها جزو پرکار ترین نیروهای ویژه در جهان هستند که وظایفی مانند نجات گروگان، نجات نیروهای خودی، جنگ های نامتقارن، عملیات های سری و حتی درگیریهای نزدیک را دارند. تعداد زیادی از نیروهای SSG هم اکنون در مرزهای غربی پاکستان مستقر شده اند.
نیروهای ویژه پاکستان آموزش های آبی و خاکی زیادی می بینند که از جمله آنها می توان به پیادهروی 36 مایل در 12 ساعت و دویدن 5 مایل بهطور کامل در 20 دقیقه اشاره کرد.
اتریش: EKO Cobra
EKO (Einsatzkommando) گارد ویژه تاکتیکی مبارزه با تروریسم و عملیات ویژه کشور اتریش است. این گروه در سال 1978 به عنوان یک پاسخ به حمله ورزشکاران اسرائیلی در المپیک 1972 تشکیل شد. تخصص اصلی این نیرو دخالت سریع در درگیریهای تروریستی و سازمان یافته، نجات هواپیماربایی و درگیری در محیط های شورشی مثل زندان است. از عملیات های این تیم می توان به نجات گروگان در حادثه زندان Karlau اشاره کرد.
ایالات متحده آمریکا: دلتا (Delta)
نیروی ویژه "دلتا"، یگانی ضد تروریسم در ارتش آمریکا که زیر نظر فرماندهی مشترک عملیات ویژه (JSOC) قرار دارد. نیروی دلتا در سال 1977 ایجاد شد. اعضای نیروی دلتا مهارتهای ویژه در زمینه ضد شورش، تاکتیکهای یگان کوچک و تکنیکهای گوناگون نفوذ دارند. آموزش اولیه این نیروها توسط نیروهای ویژه هوابرد انگلیس انجام شد و از آن پس این نیرو کار خود را به طور مستقل آغاز کرد.
نیروهای دلتا (SFOD-D 1) به عنوان یکی از شاخص ترین نیروهای ویژه در جهان شناخته می شود و بسیاری از عملیات های این گروه مخفیانه است. این نیروها در نقش ضد تروریسم،مداخله در مشکلات ملی و مداخله مستقیم انجام وظیفه میکند.
هندوستان: نیروهای ویژه مارکوس Marcos
مارکوس واحد نیروهای ویژه تفنگداران دریایی هندوستان است. این واحد از بین نیروهای دریایی نخبه انتخاب می گردد. اهداف اصلی این نیروها، نجات گروگان، جنگ نامتعارف، بازیابی پرسنل، مبارزه با تروریسم و درگیری های مستقیم است. این واحد بیشتر برای امور دریایی به کار گرفته میشود.
ایران: نیروهای ویژه پاسدار ولایت، نوپو (NOPO)
"نوپو" نام اختصاری نیروی ویژه پاسداران ولایت که در اصطلاح بینالمللی به آن نیروی ضد تروریسم و رهایی گروگان گفته می شود. نوپو یکی از نیروهای یگان ویژه نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران است که برای عملیاتهای ضد تروریستی و رهایی گروگان استفاده میشود. اعضای نوپو به دلیل داشتن یونیفورم سیاه رنگ به سیاهجامگان نیز معروف شدهاند.
مأموریت واحد نوپو، در رهایی گروگان و مقابله با عملیاتهای تروریستی است و ماموران این واحد برای آمادگی هرچه بیشتر آموزشهای ویژهای شامل چترریزی، تیراندازی، پرش از ساختمان، راپل، غواصی، سکان داری، پرواز با پاراگلایدر و همچنین دورههایی موسوم به آبی و خاکی را پشت سر میگذارند.
ایران: نیروهای ویژه تیپ 65 "نوهد"
ارتش ایران همواره به رشادت تکاوران و نیروهای ویژه خود می بالد. افتخار نیروهای ویژه ارتش، شهید سرلشگر حسن آبشناسان است. این شهید در طی سالهای 1339 تا 1356، بسیاری از دوره های کماندویی، چتر بازی، جنگ های نامنظم، تاکتیک های حمله با حداقل نفرات، نفوذ به خاک دشمن و... را در داخل و خارج کشور طی کرده و همگی را موفقیت پشت سر گذرانده بود. پس از شروع جنگ تحمیلی ایران و عراق وی در مقام فرماندهی یک تیپ کامل از نیروهای نوهد، نامه ای برای صدام فرستاد. مضمون این نامه اینچنین بود:
اگر صدام حسین ژنرال است و فنون نظامی را خوب می داند و خود را بهترین نظریه پرداز نظامی می داند، پس به راحتی می تواند به زبان نظامی تکلم کند. شما می توانید با تمام قوا و هر طرح ریزی و نقشه ای که می پسندید، در دشت عباس با من و دیگر همرزمان چریکم به نبرد بپردازید. این موضع یک فرمانده ارتش و مرد جنگ آور است، نه اینکه با بمب افکن های خود مردم بی دفاع را در منازل و شهرها به خاک و خون بکشید.
در پاسخ به نامه شهید حسن آبشناسان، صدام ژنرال قادر عبدالحمید را با نیروهای بسیاری راهی دشت عباس کرد. ژنرال قادر عبدالحمید بسیار مورد تائید صدام بود و این ژنرال عراقی چند سال قبل از این ماجرا، در مسابقات کوهنوردی ارتش های جهان در اسکاتلند با حسن آبشناسان روبرو شده بود. در آن مسابقه ایران به رتبه اول دست پیدا کرده و عراق در رتبه هفتم ایستاد. حال پس از گذشت چند سال از آن ماجرا، این دو فرمانده نظامی در میدان نبرد رودروی یکدیگر قرار گرفتند. قادر عبدلحمید و لشگر تحت فرمانش پس از نبردی سخت و طولانی در دشت عباس شکست خورده و این ژنرال عراقی به دست تکاوران ایرانی اسیر شد. سرلشگر حسن آبشناسان در تاریخ 8/7/64 در جبه غرب و با گلوله مستقیم نیروهای بعثی به درجه رفیع شهادت رسید. این شهید بزرگوار با لقب شیر صحرا افتخار نیروهای نوهد است.
تاریخچه شکل گیری نیروهای نوهد به پیش از انقلاب بازمیگردد. در سال 1338 تیپ ویژه هوابرد با شماره 23 به نام (تیپ نیروهای مخصوص) در قالب 5 گردان عملیاتی، یک گردان پشتیبانی، یک دسته مخابرات و گروهان قرارگاه و آموزشگاه جنگ های نامنظم تشکیل شد. در سال 1349 نام این تیپ به تیپ 23 نیروهای ویژه هوابرد تغییر یافت. در سال 1350 نیز دو یگان دیگر با نام های (رهایی گروگان) و (عملیات روانی) به ساختار تیپ 23 اضافه شد. پس از شروع جنگ ایران و عراق، ماموریت های بسیاری به دست این نیروها انجام شد و تکاوران نوهد در بسیاری از عملیات های دیگر مانند بیت المقدس و کربلای 5 در کنار دیگر رزمندگان به نبرد پرداختند. بسیاری از عملیات های نوهد چه در زمان حال و چه در گذشته به صورت مخفیانه بوده است و اطلاعات چندانی از آنها وجود ندارد. در زمان جنگ ایران و عراق، اکثر ماموریت های این نیروها در خارج از خاک ایران انجام می گرفت و کمتر پیش می آمد تا این نیروها در نبردهای کلاسیک شرکت کنند.
تکاوران نوهد مستقر در پایگاه مرکزی کردستان بارها با نیروهای مجاهدین خلق و کومله درگیر شده و مانع از فعالیت های تروریستی آنان شدند. پس از پایان جنگ تحمیلی، نیاز به حضور یک نیروی ویژه قدرتمند در ایران به شدت احساس می شد. بنابراین با دستور مقام معظم رهبری در سال 1370 تیپ 65 از لشکر 23 جدا شده و به صورت مستقل درآمد. نام این تیپ پس از جدایی به نام (تیپ 65 نیروهای هوابرد) درآمد. در سال 1371 این نیروها به صورت رسمی فعالیت خود را آغاز کردند. از مهمترین مانورهای این تیپ می توان به مانور تهران اشاره کرد که در آن تکاوران نوهد باید در زمانی مشخص، مکان های از پیش تعیین شده مانند کلانتری ها، ادارات، برخی ارگانها و حتی سازمان رادیو و تلویزیون را به تسخیر خود در می آوردند. این مانور به فرماندهی شهید صیاد شیرازی برگزار شد و این نیروها موفق به تسخیر این نقاط حساس در زمانی کمتر از موعد مقرر شدند. نیروهای نوهد تا سال 1374 وظیفه مقابله با موارد گروگانگیری را برعهده داشتند و با انسجام نیروهای "N.O.P.O" در این سال، این وظیفه در اتفاقات شهری به این گروه واگذار شد. شایان ذکر است که تعدادی از نیروهای بازنشسته نوهد در آموزش نیروهای NOPO همکاری داشتند.
نیروهای ویژه تیپ نوهد جزء نادرترین تکاوران جهان هستند که آموزش های بسیار متنوعی را پشت سر می گذارند و در بسیاری از زمینه ها وارد عمل شده و توانایی درگیری را دارند. عمده ترین آموزهای این تیپ عبارت هستند از: دوره های تخصصی الکترونیک و مخابرات، دوره های چتر بازی، ورزش های رزمی، رنجری و تکاوری، دوره های سقوط آزاد، رهایی گروگان، تروریست و ضد تروریست، درگیریهای درون شهری، دوره های کوهستان، جنگ های نامنظم، دوره های پاراموتور و پاراگلایدر، دافوس، جنگهای چریکی، دوره های غواصی و نجات غریق، بهداری و عملیات های روانی، خنثی سازی بمب و جلوگیری از اغتشاشات.
تیپ نوهد به عنوان یک نیروی عملیاتی ویژه، در بسیاری از عملیات ها تخصص داشته و توانایی های بسیاری در انجام ماموریت های خارج کشور نیز دارد. استاندارد آموزش و کیفیت کار تیپ نوهد با بهترین استانداردهای جهانی همخوانی داشته و توانایی انجام عملیات در تمام شرایط آب و هوایی و جغرافیایی را دارا هستند. در سال 1393 تعدادی از کلاه سبزها برای حفاظت از کشتی های تجاری و باری از دست دزدان دریایی، وارد خلیج عدن شده و به انجام ماموریت پرداختند. به بیان بسیاری از نویسندگان علوم نظامی و متخصصان مطرح جهان، تیپ نوهد جزء 10 نیروی ویژه برتر جهان و حتی بهترین آنهاست.
دیدگاه شما