نافع
فرمانداری ویژه ملایر
پایگاه تحلیلی خبری بهارانه

25. آبان 1395 - 23:52   |   کد مطلب: 20789
بر اساس تفاهم‌نامه اخیر سازمان انرژی هسته‌ای ایران و پروژه جهانی «ایتر»، ایران تا پایان سال ۲۰۱۶ رسما به «ایتر» خواهد پیوست.

به گزارش ملایری‌ها به نقل از روابط عمومی معاونت علمی‌وفناوری ریاست‌جمهوری، پروژه جهانی ایتر، یکی از بزرگترین پروژه‌های حوزه علوم پایه در جهان است که جمهوری اسلامی ایران نیز تلاش دارد در آن حضور یابد. از آنجا که معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در زمینه توجه و حمایت از علوم پایه طی سال‌های گذشته، اهتمام ویژه‌ای ورزیده، بنابراین برای مشارکت در حمایت از پیوستن کشورمان به این پروژه مهم، تاکید جدی دارد. ضمن آنکه این پروژه فرصت مناسبی برای جمهوری اسلامی ایران است تا بتواند علاوه بر کسب تجربه در حوزه نیروی انسانی، به ساخت دستگاه‌های اندازه‌گیری پلاسما برای ایتر اقدام کند.

طی ورود مدیرکل پروژه جهانی ایتر با هیات همراه به تهران، در دیدار مشترک پروفسور بیگو مدیرکل پروژه جهانی ایتر در ایران، سورنا ستاری معاون علمی‌وفناوری رییس جمهور و علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی ایران، تفاهم‌نامه همکاری مشترکی به امضا رسید که موضوع آن پیوست 3 برجام که ناظر بر همکاری‌های 1+5 با ایران در زمینه‌های فناوری‌های نو است. از جمله این فناوری‌های نو، می‌توان به فناوری گداخت اشاره کرد.

در زمان حضور مدیرکل پروژه جهانی ایتر در ایران، علاوه بر امضای تفاهم‌نامه همکاری جمهوری اسلامی ایران و پروژه ایتر، سند محرمانگی نیز به امضا رسید که بر اساس آن، طرفین متعهد شدند که اطلاعات دو طرف در طول همکاری‌ها محرمانه باقی بماند. طی دو ماه آینده نیز قرار است یک موافقتنامه با موضوع مشخص شدن جزئیات تفاهمنامه، زمان بندی، هزینه‌ها و... به امضا برسد تا تفاهم‌نامه وارد مرحله اجرایی شود.

البته توافقنامه دیگری نیز در ارتباط با جزئیات همکاری بین دو طرف نوشته شده است که قرار است در آینده نزدیک امضا شود.

حضور رسمی ایران به «ایتر» تا پایان سال ۲۰۱۶

جمهوری اسلامی ایران تا پایان سال میلادی جاری رسما عضو ایتر خواهد شد. از همین رو نخستین فرایند گداخت هسته‌ای در سال 2025 قابل مشاهده است و در آینده نزدیک تجاری‌سازی خواهند شد.

ایران بخشی از کمبود نیروی انسانی ایتر را تامین می‌کند

پروفسور بیگو و هیات همراه در سفر به ایران و مشاهده پیشرفت و نتایج تحقیقات محققان از همکاری ایران در این پروژه استقبال کردند؛ اما از آنجا که فعالیت‌های بزرگ در این پروژه از گذشته بین 7 کشور عضو این پروژه تقسیم شده، بنابراین ایران همکاری خود در جهت تامین نیروی انسانی پروژه و ساخت دستگاه‌های اندازه گیری مدرن پلاسما را اعلام کرد.

در حال حاضر 600 نفر به عنوان نیروی انسانی متخصص در این پروژه بزرگ مشغول فعالیت هستند؛ اما این پروژه برای انجام به نیروی انسانی حدود 1600 نفری نیاز دارد، بنابراین کمبود نیروی انسانی یکی از مشکلات فعلی این پروژه است.

در این راستا، بر اساس مذاکرات ایران، نیروی انسانی در مقطع دکتری و رشته گداخت هسته‌ای تربیت و این افراد برای همکاری با ایتر فرستاده می‌شوند. البته در نهایت با پایان این پروژه این افراد به کشور باز می‌گردند و از توانمندی آنها برای پیشرفت کشور استفاده می‌شود و انتقال این فناوری به ایران را انجام می‌دهند.

انتهای پیام

دیدگاه شما