20. اسفند 1394 - 15:38   |   کد مطلب: 18467
عصر روز دهم بهمن ماه، خبر تلخی جای خود را در سرخط خبرهای مهم کشور باز کرد خبر می گفت، ما یکی از قدیمی ترین و موثرترین نظامیان کشور را از دست داده ایم "شیخ محمد" ارتش، پس از تحمل یک دوره طولانی بیماری، هوای رفتن کرده بود.

به گزارش ملایری‌هابه نقل از فرهنگ کده ؛ عصر روز دهم بهمن ماه، خبر تلخی جای خود را در سرخط خبرهای مهم کشور باز کرد خبر می گفت، ما یکی از قدیمی ترین و موثرترین نظامیان کشور را از دست داده ایم "شیخ محمد" ارتش، پس از تحمل یک دوره طولانی بیماری، هوای رفتن کرده بود.

 
 
 
امیر سرلشکر محمد سلیمی، مشاور ویژه فرمانده کل قوا در امور ارتش، فرمانده سابق ارتش جمهوری اسلامی، وزیر اسبق دفاع، رئیس ستاد جنگ های نامنظم و ده ها عنوان دیگر در بین خبرها، همه و همه یک نفر را توصیف میکردند: "شیخ محمد" را!
 
 
 
شیخ محمد، لقبی بود که سرلشکر سلیمی، پیش از انقلاب به آن مشهور شده بود و دوستانش تا پایان عمر نیز او را به همین لقب می شناختند.
 
 
 
شیخ الامرای ارتش، در سال 1316 در یکی از خانواده مذهبی در شهر مقدس مشهد به دنیا آمده بود پدرش مکانیکی و مادرش کارمند شهربانی بود خانواده سلیمی، خیلی زود و در همان دوران کودکی محمد، به تهران نقل مکان کردند تا او پس از اتمام دوران دبستان، به توصیه پدر وارد دبیرستان نظام شود.
 
 
 
وزیر دفاع سالهای جنگ تحمیلی، سال 1336 با اخذ مدرک ششم متوسطه وارد دانشگاه افسری شده، 4 سال بعد در سال 1340 در رسته مخابرات دانش آموخته و فارغ التحصیل شد سال 1341 تا 1349 را در سمت های فرمانده پادگان، فرمانده گروهان مخابرات و غیره سپری کرد افسر جوان آن روزهای ارتش، اما همه دغدغه اش را به فعالیت های نظامی منحصر نکرده بود فضای خانوادگی که او در آن رشد کرده بود، اجازه نمی داد نسبت به تحولات اجتماعی موجود در سطح کشور بی تفاوت باشد علی الخصوص اینکه از سال 1342 امام خمینی(ره) به صورتی آشکار، نهضت انقلابی خود را بر ضد رژیم وابسته پهلوی،کلید زده بود.
 
 
 
 
روحیه مذهبی او در همان آغاز راه خدمت در ارتش، او را با کی جمعیت فعال در زمینه مبارزه با بهائیت پیوند زد  به صورتی که وی به تدریج از اعضای فعال و مبلغین این جمعیت شناخته شد از همین رو، ساواک بعدها فعالیتهای وی علیه این فرقه را به ضد اطلاعات ارتش اعلام کرده، او را تحت مراقبت و کنترل قرار می دهد با این حال، زیرکی و ذکاوت افسر جوان، از شناخته شدن وی به عنوان کی عنصر نامطلوب جلوگیری می کرد.
 
 
 
 
فرمانده اسبق ارتش جمهوری اسلامی، در فاصله 17 / 5/ 1349 تا 1/ 4/ 1350 برای گذراندن دوره آموزشی زبان انگلیسی و دوره عالی رست های به کشور آمریکا اعزام می شود .
 
 
 
سرلشکر سلیمی، بعد از مراجعت از آمریکا به عنوان استاد اصول و شناسایی دستگاه های رادیورله و تله تایپ در مرکز آموزش مخابرات ارتش و در امر آموزش اصول و مبانی مخابرات مشغول به کار می شود وی سپس جهت گذراندن دوره دافوس وارد دانشگاه عالی فرماندهی و ستاد شده، دوره های تخصصی فرماندهی، مدیریت و تصمیم سازی را در این دانشگاه می گذراند.
 
 
 
"شیخ محمد"، بعد از طی دوره فرماندهی و ستاد در سال 1357 در شغل استاد دروس فرماندهی و ستاد جنگهای نامنظم منصوب می شود فعالیت های پیش از انقلاب سرلشکر سلیمی اما محدود به همین ها نمی شود وی از جمله مهره های اصلی و مهمی به شمار می رفت که همزمان با آغاز نهضت امام(ره) در سال 1342 ، به تدریج اقدام به تشیکل تشیکل  هسته های مقاومت در داخل ارتش نمود.
 
 
 
 
ارکان اصلی هسته های مقاومت ارتش را که بعدها به کمیته انقلابی ارتش تغییر نام پیدا کرد، افرادی چون سرلشکر قرنی، سرلشکر محمد سلیمی، سرلشگر شهبازی، سرلشگر صالحی، سرلشکر حسنی سعدی، سپهبد شهید صیاد شیرازی، شهید نامجو، شهید کلاهدوز، شهید اقار بپرست، سرتیپ رحیمی، کتیبه، فروزان،   حسام هاشمی، علی اکبر هاشمی، دادبین، ناصر آراسته، علی محمدی، شرف النسب، نجفی، صادقی، کبریتی، شهید احمدبیگی، سرتیپ توتیایی، نوابی و عابدی تشیکل م یدادند. سرلشکر سلیمی، در مسیر انجام فعالیت های فرهنگی خود در متن ارتش شاهنشاهی، اگر چه همیشه ذکاوت به خرج می داد، ولکین هیچ گاه منفعل نبود.
 
 
 
به عنوان مثال، آنگونه که در اسناد سازمان حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس ارتش آمده است، "وی در سال 1343 طی گزارشی به ضد اطلاعات ارتش اعلام میکردند جزو های تحت عنوان «جهان در انتظار یکست؟ » در رابطه با چگونگی ظهور امام زمان(عج)تهیه کرده و قصد دارد تعداد زیادی از آن را چاپ و بین کارکنان ارتش توزیع کند که سازمان ضداطلاعات ارتش ضمن مخالفت با توزیع آن در بین کارکنان نظامی پاسخ داده انتشار هرگونه کتاب و جزوه غیرمرتبط با ارتش از اختیارات شورای عالی فرهنگی است و به نوعی با خواسته وی مخالفت کرده است."
 
 
 
 
 
در بخش دیگری از همین گزارش می خوانیم: در سال 1347 مصادف با ولادت حضرت علی(ع) به دعوت جمعی از روحانیون شهر زنجان در مراسم جشنی که به این مناسبت در مسجد سید زنجان برگزار شده بود، در حضور جمعی از فرماندهان نظامی، مسئولین اداری و طبقات مختلف مردم و رئیس ساواک شهر زنجان به ایراد سخنرانی علیه بهائیت و توصیف شخصیت حضرت علی(ع) و چگونگی انتظار در ظهور حضرت قائم(عج)  می پردازد که مراتب از طریق ساواک به ضداطلاعات منعکس و از آن طریق احضار و مورد بازخواست و بازجویی قرار میگیرد.
 
 
محمد سلیمی در بازجویی خود عنوان میکردند:"از سال 1339 عملا با مشاهده فعالیت های تبلیغاتی فرقه ضاله بهائیت به خصوص داخل مجموعه ارتش توسط چند نفر از افسران بهایی که با لباس نظامی درصدد اغفال افکار جوانان بودند تصمیم به مبارزه منفی گرفته و به عنوان یک فرد مسلمان وظیفه خود دانسته که در راستای جلوگیری از گسترش فعالیت های این فرقه اقدام نماید  از این رو وارد انجمن مذهبی شده و به عنوان مبلغ این جمعیت برای سخنرانی به اکثر شهرها سفر کرده است.
 
 
وی در جلسه بازجویی مذکور، در مقابل ادعای غیرقانونی بودن فعالیت هایش، مقاومت کرده، آن را تکلیف خود دانسته است وی بار دیگر، در تاریخ 26 / 7/ 51 به اتفاق 30 نفر از همفکرانش برای برهم زدن محفل سخنرانی بهایی ها در تهران تجمع و وارد جلسه آنها شده و اقدام به پخش اعلامیه علیه بهائیت کرد که توسط کلانتری دستگیر و به ضداطلاعات تحویل داده شد و مجدد مورد بازجویی و بازخواست قرار گرفت.
 
 
سرلشکر سلیمی، در دوران پس از انقلاب اسلامی نیز عملکرد شایان توجهی از خود نشان داده است وی از جمله افرادی بود که در کوران حوادث ابتدای انقلاب و طرح مسائلی همچون ارتش بی طبقه، انحلال ارتش و غیره از سوی چرکی های فدایی خلق، به همراه جمعی از همفکران خود طی جلسه ای به حضور امام(ره)  رسیده، با تا یکد بر حضور عناصر انقلابی در متن ارتش، پیشنهاد انتخاب روزی به عنوان روز ارتش را مطرح می کنند. این مسئله با موافقت امام(ره) مواجه شده، روز 9 2 فروردین به عنوان روز ملی ارتش جمهوری اسلامی تعیین می شود تا ارتش با تمام تجهیزات خود در آن تاریخ، در سراسر کشور رژه برگزار نماید و مسئله ای که تمامی محاسبات گروهک ها و سیاسیون منحرف برای انحلال ارتش را از بین می برد.
 
 
وی از اعضای اصلی کمیته مرکزی انقلاب اسلامی ارتش بود کمیته ای که بلافاصله پس از پیروزی انقلاب اسلامی با همراهی سرلشکر سلیمی، سرهنگ فروزان (رئیس ستاد اروند در دفاع مقدس)، سرهنگ محمد رحیمی (جانشین وزیر دفاع سالهای 63 - 60 )، سرگرد اقارب پرست، سرگرد شریف النسب (از فرماندهان قهرمان دفاع 34 روزه خرمشهر)، سرهنگ نامجوی (وزیر دفاع و رئیس دانشکده افسری)، سروان شهبازی (سرلشکر فعلی و مشاور فرمانده کل قوا و فرمانده اسبق کل ارتش) و ستوان نجفی (سرتیپ بازنشسته و فرمانده اسبق نیروی زمینی ارتش) در ستاد ارتش تشکیل شده بود تشکیل این کمیته، در نگهداری، سازماندهی و بقای ارتش نقش ارزند های داشت.
 
 
 
 
آنگونه که پیش از این نیز مذکور شد، یکی از ویژگی های بارز سرلشکر سلیمی، تسلط و آگاهی ، وی بر منابع دینی و همچنین فصاحت سخن وی بود امری که در جذب پرسنل یگان های خارج از مرکز (تهران) و برقراری ارتباط کمیته مذکور با سایر مسئولان و مقامات انقلاب اسلامی بسیار موثر بود.
 
 
از همین روست که سردار سرلشکر محمدعلی جعفری فرمانده کل سپاه در حاشیه مراسم تشییع پیکر مطهر شیخ الامرای ارتش، می گوید:" اقتدار و امنیت کشور بخش عمد هاش به دلیل وحدت ارتش و سپاه است ایشان در وحدت ارتش و سپاه نقش مهمی داشت و کی انسان باتقوا، با ایمان با روحیه صداقت و برادری بود.
 
 
"شیخ محمد" از تاریخ سوم تیرماه سال 1358 به وزارت دفاع ملی مأمور و در تاریخ 1/ 3/ 1359 به سمت دبیر شورای عالی امنیت ملی منصوب می شود وی سپس در تاریخ 11 / 8/ 1360 به عنوان وزیر دفاع جمهوری اسلامی، موفق به اخذ رای اعتماد از مجلس می شود و در سال های اوج دفاع مقدس، به مدت سه سال این مسئولیت سنگین را بر عهده دارد سرلشکر سلیمی، سپس با اخذ درجه سرتیپی تا سال 1368 به عنوان مشاور نظامی و بازرس ویژه ریاست جمهوری و رئیس شورای عالی دفاع انجام وظیفه کرده، در تاریخ 1/ 10 / 1368 به عنوان مشاور نظامی در امور نیروی زمینی فرماندهی معظم کل قوا (مدظله العالی) مشغول انجام خدمت می شود.
 
 
"شیخ محمد"، اول خردادماه سال 1379 با ارتقاء به درجه سرلشکری، حکم فرماندهی کل ارتش را از سوی رهبر فرزانه انقلاب اسلامی دریافت کرده، تا بیستم شهریور 1384 به صورت رسمی در این سمت، به خدمت می پردازد وی در این مدت، به دستور فرماندهی معظم کل قوا (مدظله العالی)، ضمن ضمن حفظ سمت، فرماندهی پدافند هوایی قرارگاه خاتم الانبیاء (ص) را نیز بر عهده داشته است.
 
 
فرمانده مقتدر ارتش جمهوری اسلامی در متن نامه درخواست استعفای خود به فرماندهی کل قوا در سال 1384 نوشته بود:" ۶۳ ماه از ماموریت خطیر ف. ک. آجا که به عهده این سرباز گذاشته شد می گذرد بحمدالله با توجهات خاص امام عصر صلوات الله علیه، تحت فرماندهی داهیانه حضرت مستطاب عالی اکنون ارتش ج. ا. ا. با برخورداری نسبی از انضباطی مستحکم، اقتداری شایسته، با آهنگی موزون به سوی اعتلاء توانمندی ها در حرکت است و برای اجرای ماموریت های تعریف شده، امروز آماده تر از دیروز گوش بفرمان می باشد. با عنایت به اینکه در تاریخ ۹/ ۱۲/ ۸۳ کتبا درخواست شد.
 
 
(پیوست) اینکه یک بار دیگر فرصت را مغتنم دانسته استدعا دارداجازه فرمایید ادامه این راه نورانی و پرافتخار به عهده نیرویی جوانتر گزارده شود."
 
 
رهبر انقلاب اسلامی ضمن پذیرش استعفای وی، برای استفاده از تجربیات ارزشمند این کهنه سرباز انقلابی، همزمان مسئولیت دیگری بر عهده او می گذارند:" با استعفای جنابعالی موافقت و شما را به مشاورت ویژه فرمانده کل نیروهای مسلح، در امور ارتش منصوب می کنم." سرلشگر سلیمی در زمان وقوع حمله آمریکا به افغانستان و عراق، مسئولیت فرماندهی ارتش جمهوری اسلامی را بر عهده داشت و نقش مهمی در حفظ و ارتقاء آمادگی عملیاتی آن ایفا نمود.
 
 
 
تشریح تمامی خدمات "شیخ محمدِ" ارتش، طبیعتاً در این مجال نخواهد گنجید و نیازمند نگارش کتاب های مبسوط و تهیه مستندهایی در خور شأن این کهنه سرباز وطن عزیزمان خواهد بود.
 
 
 
با این حال، خوب است در این مجال کوتاه، اشاره کنیم به نقش مهم وی در آزادسازی سوسنگرد، طرح ایده نبرد ناهمتراز و چابک سازی نیروهای مسلح برای اولین بار در دوران فرماندهی ارتش، برگزاری اولین رزمایش عملیات ناهمتراز در دوران فرماندهی ارتش، نقش مهم در استیفای حقوق ملت ایران در زمینه قراردادهای نظامی منعقد شده در دوران رژیم پهلوی  پشتیبانی همه جانبه از جبهه های دفاع مقدس در طی مسئولیت وزارت دفاع، نقش مهم در حرکت به سمت خودکفایی نظامی کشور و ده ها مورد دیگر! سرلشکر سلیمی همچنین در سال 1379 مفتخر به دریافت نشان "نصر" از دستان مبارک فرماندهی کل قوا شده بود.
 
 
 
چندی پیش و در جریان شهادت سردار حسین همدانی، از آن شهید بزرگوار، با لقب حبیب سپاه یاد شد و شکی نیست که "شیخ محمد" نیز حبیبِ ارتش بود و حبیبی که حالا به حبیبِ خود در سپاه پیوسته است. روحشان شاد و راهشان پر رهرو باد!
 
 
انتهای پیام/

دیدگاه شما

آخرین اخبار