صدام که در تعدادی از عملیات خود در خرداد و تیرماه 1367 به پیروزی دستیافته بود سرمست از این موفقیتهایش تصمیم گرفت تا پیش از تشدید فشارها و اجبار برای پذیرش آتشبس حمله جدیدی را به خاک ایران طرحریزی و اجرا کند که برای این کار نیروهای منافقین موسوم به ارتش مجاهدین را به کار گرفت.
بدین ترتیب نیروهای دشمن در سحرگاه سومین روز از مردادماه 67 از مرز خسروی بهطرف سرپل ذهاب حرکت کردند. همزمان با این تحرکات فرماندهان جنگ در جلسهای در کرمانشاه تصمیم گرفتند تنگه چهارزبر در 34 کیلومتری کرمانشاه بهعنوان خط اصلی پدافند انتخاب و تقویت شود.
بر اساس این استراتژی تنگه چهارزبر که بعدازاین عملیات به تنگه مرصاد معروف شد به کمین برنامهریزیشدهای برای نیروهای دشمن تبدیل شد.
این اولین اقدام ایران برای انجام پدافند و عملیات گستردهای در غرب کشور بود عملیاتی که نیروهای موسوم به مجاهدین خلق برای انجام آن نام فروغ جاویدان را برگزیده بودند و از سوی جمهوری اسلامی ایران عملیات مرصاد نام گرفت.
مرصاد واژهای عربی به معنای کمین است. پس از اتخاذ تصمیمات و ایجاد سنگرها و کمینهای لازم در تنگه چهارزبر نیروهای موردنیاز عملیات مرصاد عمدتاً از نیروهای مردمی و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ارتش جمهوری اسلامی سازماندهی و با توکل بر خدا با تمام توان به مقابله با منافقین و ارتش بعث عراق مشغول شدند؛ و عملیات فروغ جاویدان را که به خیال خام سرکرده منافقین برای رسیدن به تهران و به دست گرفتن قدرت در ایران انتخاب کرده بود به قتلگاهی برای منافقین تبدیل کردند.
در این پیروزی غرورآفرین نقش شهید صیاد شیرازی و لشگر انصارالحسین (ع) و گردان 151 مسلم ابن عقیل (ع) شهرستان ملایر بسیار مهم و اثرگذار بود.
در این عملیات مهم که آخرین عملیات سازماندهی شده در دفاع مقدس بود تعداد 2500 نفر که نام تعدادی از فرماندهان و افراد سرشناس سازمان موسوم به مجاهدین خلق در میان آنها دیده میشد به هلاکت رسیدند تا بدین ترتیب جمهوری اسلامی ایران آخرین عملیات هشت سال دفاع مقدس خود را یکی از افتخارآمیزترین و موفقترین عملیات خود قلمداد کند.
عمليات غرورآفرين مرصاد يكي از حماسههای ماندگار در تاريخ اين سرزمين است كه رزمندگان اسلام با اتکا به ايمان خود، تدبير فرماندهي كل قوا و پشتيباني همهجانبه مردم، لشكر منافقان کوردل را منهدم كردند؛ و خیلی از آنها آرزوی فتح تهران را با خود به گور بردند.
در پایان گرامی میداریم یادوخاطره همه شهدای این عملیات سرنوشتساز را که فروغ منافقین را به غروب تبدیل کردند ازجمله شهدای عزیز شهرستان ملایر از گردان خطشکن 151 مسلم ابن عقیل (ع) از لشگر 32 انصارالحسین (ع) شهیدان رحمتالله فلاحی، محمدرضا یوسفی، عطاالله خاکی، غلامحسن روستایی، رحمان ونایی و قاسم شیخ حسنی.
محمد فتحی می آبادی
دیدگاه شما