1. اسفند 1395 - 8:10   |   کد مطلب: 21688
یادداشت/ حجت‌الاسلام آزاديخواه
آزمون بزرگ بحران / زيرساخت‌های فرسوده برق ملاير
نماينده مردم ملاير در مجلس شوراي اسلامي بعد از بارش سنگين برف و خاموشي محض در ملاير طي يادداشتي عنوان كرد «سال‌هاست فرسوده بودن زیرساخت‌های برق شهرستان به مدیران ارشد کشور یادآوری می‌شود. نمایندگان ملایر طی جلسات متعدد با مسئولان وزارت نیرو خواستار بهسازی زیرساخت‌ها شده‌اند اما بي‌توجهي شده است».

به گزارش ملایری‌ها به نقل از فارس، حجت‌الاسلام احد آزادیخواه، نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی بعد از بارش سنگین برف در ملایر و وقوع بحران در این شهرستان، یادداشتی را در اختیار این خبرگزاری گذاشته که به شرح ذیل است.

«بارش کم‌سابقه برف از شب 25 بهمن در حالی باریدن گرفت و سراسر استان همدان را سفیدپوش کرد که از آثار و تبعات آن در سطح شهرستان ملایر به آسانی نمی‌توان گذشت. قطعی کامل برق شهرستان، خروج چاه‌های تأمین آب ملایر از مدار شبکه توزیع، مسدود شدن راه‌های ارتباطی، اختلال در شبکه‌های مخابراتی، تعطیلی کارگاه‌های صنعتی، از کار افتادن مراکز سوخت‌رسانی و خدمات‌رسانی و ده‌‌ها مشکل دیگر که از شکسته شدن یک دکل برق شروع شد و دامنه آن تا تعطیلی نانوایی‌ها گسترش یافت و روال عادی زندگی مردم ملایر را دچار مشکل کرد، همگی نشانه‌هایی است از اینکه مدیریت بحران در سطح استان آمادگی لازم را برای برخورد با حوادث غیر مترقبه ندارد هر چند موقعیت جغرافیایی خاص استان همدان و پیش‌بینی بارش‌های سنگین در فصول سرد سال؛ نام‌گذاری غیر مترقبه بر این اتفاق را دچار تشکیک می‌کند.

سال‌هاست فرسوده بودن زیرساخت‌های برق شهرستان به مدیران ارشد کشور یادآوری می‌شود. نمایندگان ملایر در این دوره از مجلس طی جلسات متعدد با مسئولان وزارت نیرو لزوم بازسازی شبکه فرسوده برق در ملایر را یادآور و خواستار بهسازی زیرساخت‌ها شده‌اند اما بی‌توجهی به این خواسته به‌حق، نعمت الهی بارش برف را به بلیه طبیعی تبدیل می‌کند و شهرستان را در بحران فرو می‌برد.

وقت آن رسیده است که مسئولان محترم تجربه امروز را چراغی فراروی آینده قرار دهند و برای جلوگیری از اتفاقات مشابه و خطرات احتمالی بعدی چاره‌ای بیندیشند و دست به اقدام عملی بزنند. از سال‌های گذشته موضوع راه‌اندازی یک واحد نیروگاهی در سطح شهرستان به موازات احداث تصفیه‌خانه سد کلان مورد توجه قرار گرفته اما حمایت‌های لازم از احداث این دو واحد تولیدی و خدماتی صورت نگرفت تا به هنگام حادثه امکان پشتیبانی فنی از دستگاه‌ اجرایی شهرستان و خدمات‌رسانی به موقع مقدور نشود.

در روزهایی که بر مردم شریف و صبور شهرستان ملایر به سختی می‌گذرد؛ بارش برف علاوه بر قطع برق، راه‌های ارتباطی بین روستاهای شهرستان را به طور کامل مسدود و خطوط تلفن را قطع کرده به‌ طوری که روستاییان عزیز راهی برای برقراری ارتباط با محیط خارج از روستا و رفع نیازهای روزانه ندارند. کشاورزان عزیز در روستاهای دور و نزدیک شهرستان ملایر محصور برف شده‌اند و اگر چه تلاش کارکنان پایگاه‌های امدادرسان و راهداری‌ها برای باز کردن خطوط و عادی‌سازی شرایط جای تقدیر ویژه دارد اما انتظاری فراتر از مدیریت محترم بحران در سطح استان بود که علاج واقعه قبل از وقوع کند و با آمادگی کامل به استقبال بحران برود تا نتیجه یک بارش سنگین، غافلگیری مسئولین و مردم شهرستان ملایر نباشد.

آن‌چه در شرایط بحران اهمیت بسیار زیادی دارد ایجاد بستر آرامش روانی از طریق اطلاع‌رسانی به‌موقع و تزریق روحیه همکاری و مشارکت مردمی برای حل بحران است. متأسفانه صدا سیمای استان و علی‌الخصوص سیمای مرکز استان که انتظار می‌رود توجه ویژه‌ای به حوزه شهرستان‌های دوم و سوم بخصوص شهرستان ویژه ملایر داشته باشد، برنامه‌ریزی مشخصی برای ارتباط با سازمان هواشناسی و پوشش رسانه‌ای در شرایط اضطرار و آگاه‌سازی مردم نداشت و نه تنها مشاوره‌های معمول را برای به‌کارگیری تمهیدات لازم و خروج از بحران ارائه نکرد بلکه اخبار مربوط به وضعیت شهرستان از جمله قطعی کامل برق و افت فشار آب را آن‌گونه که انتظار می‌رفت پوشش نداد. با توجه به پیش‌بینی ادامه بحران در روزهای آینده، انتظار می‌رود ضعف اطلاع‌رسانی در این حوزه مورد توجه جدی قرار گرفته و کاستی‌های موجود در راستای تاب‌آوری بحران و مشارکت بیشتر مردم تا زمان خروج کامل از این رخداد بحران‌ساز برطرف گردد.

بارش برف در روز‌های آتی تمام و بالاخره شرایط عادی خواهد شد اما در وانفسای بحران، سوال تأمل‌برانگیز این است که پیش‌بینی‌های صورت گرفته برای کنترل وضعیت اضطراری و بازگرداندن شرایط به روال عادی یا دست‌کم اقدامات عملی جهت کاهش بحران و اثرات آن بر محیط اجتماعی چرا آن قدر ضعیف بوده که سنجش اقدامات پیش‌گیرانه نشان می‌دهد در اثر افتادن یک دکل، کل شهرستان در بحران خاموشی فرو می‌رود.

تلاش‌های ارزنده‌ کارکنان خدوم دستگاه‌های ذیربط حین وقوع حادثه قابل‌انکار نیست که در شرایط سخت با ارادة خدمت گره کور این بحران را با تلاش شبانه‌روزی بازگشوده و همچنان در تلاش برای عادی‌سازی شرایط هستند. بر دست‌‌های کارکنان اداره برق شهرستان که به هر طریق ممکن بخش قابل توجهی از جریان برق را از شبکه‌های فرعی به شبکه اصلی توزیع هدایت کردند و همچنین کارکنان اداره آب و فاضلاب که با انتقال ژنراتور از مرکز استان جهت کنترل و تنظیم فشار شبکه توزیع، آب موجود در مخازن را مدیریت کردند باید بوسه زد و زحمات ایشان را ارج گذاشت و در کنار آن تلاش جهادی سپاه شهرستان در کمک به دستگاه های اجرایی و مردم را قدر نهاد اما در سطوح بالاتر، انتظار می‌رود وزارتخانه‌های متبوع، مدیران کل و همچنین ستاد مدیریت بحران استان از آمادگی و ورزیدگی بیشتری برای مقابله با شرایط مشابه برخوردار باشند تا در مواقع اضطرار بتوانند ضمن پایش بحران، راهکار‌های پیش‌گیری و از قبل تعیین شده را به کار بندند تا اگر کنترل تام و تمام بحران ممکن نیست، لااقل اثرات منفی آن را در حدی کاهش دهند که زندگی روزمره مردم دچار آسیب نشود.

نعمت الهی به لطف لایزال الهی در دشت بیکران سرازیر شده است. با توجه به بحران خشک‌سالی در کشور و کاهش منابع آب زیرزمینی که با امنیت غذایی نسل‌های آینده ارتباط مستقیم دارد، این فرصت را باید قدر دانست و از آن برای تقویت ذخائر آبی استفاده کرد. اگر ستاد مدیریت بحران در سطح کشور و استان استراتژی خود را در مقابله با بحران تغییر دهد و از طریق ظرفیت‌سازی به فکر تبدیل تهدید به فرصت باشد؛ آن وقت است که باز کردن خطوط ارتباطی و نجات در راه‌ماندگان به یک وظیفه عادی تبدیل می‌شود و هدف بزرگ‌تری که این ستاد بر آن تمرکز می‌کند، انتقال برف به سد‌های کم‌آب و جلوگیری از هدررفت منابع خدادادی خواهد بود و این همان مسئولیتی است که همه ما مدیران و مسئولین کشور و استان در قبال آیندگان داریم و از آن غافل شده‌ایم.

بارش برف، سلام آسمان بی‌انتهای حضرت دوست به زمین و زمینیان و مقدمه آبادانی و شکوفایی است اما اگر با این پدیده برخورد منطقی نکنیم و پیش‌بینی‌های لازم را انجام ندهیم، بدون تردید شاهد وضعیتی خواهیم بود که بحران اصلی دامن اقشار آسیب‌پذیر جامعه را خواهد گرفت هم‌چنان که در شهرستان ملایر رخ دادن یک پدیده اقلیمی و افتادن یک دکل، آسیب‌های اقتصادی و اجتماعی به دنبال داشت، برق شهرستان به طور کامل قطع و شبکه آب با افت محسوس فشار همراه گردید، مراکز درمانی و خدماتی با مشکلات متعدد مواجه شدند، کارگاه‌های صنعتی تعطیل شدند، راه‌‌های روستایی بسته شدند، صدمات و خسارات مالی به مردم تحمیل شد و دریغا که در همه این احوال، نهادی که وظیفه برنامه‌ریزی دارد و ملزم به پی‌گیری و واکنش سریع به رفع بحران است، در مقایسه بین آن‌چه کرد وآن‌چه باید می‌کرد آزمون خوبی پس نداد!».

انتهای پیام/

دیدگاه شما

آخرین اخبار