به گزارش ملایری ها به نقل از شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ سال 94 به خاطر توافق هستهای و اجرای برجام در زمینه تعامل با کشورهای مختلف برای دولت تدبیر و امید سال پرکار و پرسفری به حساب میآمد. حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی در این سال به چهار کشور روسیه، آمریکا، ایتالیا و فرانسه سفر کرد و میزبان 17 تن از رییسان دولتهای کشورهای مختلف در ایران بود. ضمن اینکه روحانی 15 سفر استانی نیز در کارنامه سال 94 خود داشت.
اولین سفر استانی رییسجمهور در فروردین به استان هرمزگان و جزیره قشم بود. همچنین روحانی پس از سفر به گیلان، فارس، آذربایجان شرقی، شهریار و ملارد و شهرقدس، خراسان شمالی، کردستان، اسلامشهر و رباط کریم، همدان، مازندران، شهرری، بوشهر، خراسان رضوی و یزد در آخرین روزهای سال 94 برای حضور در مراسم سالگرد مادر خود به زادگاهاش سمنان رفت.
سفرهای استانی رییسجمهور فعالیتها و دستاوردهای تقریبا مشابهی داشتند. پیگیری پیشرفت پروژههای متعدد در استانهای مختلف و تصویب فعالیتهای عمرانی آینده استانها در سفرهای استانی رییسجمهور اتفاق افتاد.
همچنین در سال 94 برگزاری سومین اجلاس سران دولتهای عضو مجمع کشورهای صادرکننده گاز(GECF) در تهران باعث شد تا رییسانجمهور روسیه، عراق، ترکمنستان، بولیوی، ونزوئلا، گینه استوایی، نیجریه و نخست وزیر الجزایر به همراه دبیرکل سازمان کشورهای صادر کننده نفت و دبیر مجمع بینالمللی انرژی در دوم آذر به ایران بیایند و هفته شلوغی را در تهران رقم بزنند. شاید میهمان ویژهای که در سال 94 به تهران آمد ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه بود که برای حضور در همین اجلاس سفری فشرده را در برنامههای کاری خود قرار داد.
علاوه بر اینها در طول سال، رییسانجمهور ویتنام، سوییس، آذربایجان، غنا، چین، اتریش، قرقیزستان و عراق و نخست وزیران ترکیه، یونان، مجارستان وعراق به ایران آمدند تا نشان دهند توافق هستهای باعث رونق روابط بین جمهوری اسلامی ایران و کشورهای جهان شده است. ضمن این که یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی هستهای (دو بار) و فدریکا موگرینی، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای پیشبرد اجرای برجام به تهران سفر کردند.
این میهمانان جدای از وزیران خارجه متعدد کشورهایی بودند که در طول سال 94 به تهران آمدند. میتوان از فیلیپ هاموند، وزیر خارجه انگلیس و لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه به عنوان مهمترین وزیران خارجهای که در این سال به تهران سفر کردند نام برد.
اما رییسجمهور نیز در سال 94، چهار سفر خارجی داشت که اولین آن در 18 تیر به روسیه برای حضور در سه اجلاس شانگهای، بریکس و اوراسیا بود. روحانی در این سفر با نخستوزیر هند و رییسانجمهور روسیه، افغانستان، چین و بلاروس دیدار و گفتوگو کرد و راههای توسعه روابط بیش از پیش با اعضای پیمان شانگهای و گروه تازه شکل گرفته بریکس (روسیه، هند، آفریقای جنوبی و برزیل) و همکاریهای دوجانبه با کشورهای مورد نظر را مورد بحث و تبادل نظر قرار داد.
سوم مهر رییسجمهور در دومین سفر خارجی خود برای حضور در هفتادمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل به ایالات متحده سفر کرد. در سفر به نیویورک، روحانی علاوه بر دیدار با رییسانجمهور برزیل، فرانسه، بولیوی، اکوادور، سنگال و نخست وزیران سوئد، ایتالیا، ژاپن، ترکیه و رییس هیأت اجرایی افغانستان در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل با بانکی مون، دبیرکل سازمان ملل و دونالد تاسک، رییس شورای اروپا نیز دیدار و گفتوگو داشت. علاوه بر اینها روحانی با مدیران ارشد و مجریان رسانههای آمریکا و ایرانیان مقیم ایالات متحده دیدار کرد و از ایرانیان خارج از کشور خواست که برای سرمایهگذاری در ایران اقدام کنند.
سخنرانی رییسجمهور در هفتادمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل در ششم مهر انجام شد. روحانی در این سخنرانی با اشاره به فاجعه منا تاکید کرد که عربستان باید به مسوولیت خود در این زمینه عمل کند. او همچنین به برجام اشاره و بر پایبندی دو طرف به انجام تعهداتشان به عنوان عامل موفقیت در روند اجرایی مذاکرات تاکید کرد.
روحانی مثل سال گذشته گریزی هم به مبارزه با تروریسم و مشکلات منطقه داشت، درباره رواج افراطیگری و خشونت هشدار داد و البته با امید به آینده از بهرهگیری از ظرفیتهای قوی و جدید به وجود آمده سخن گفت.
سومین و چهارمین سفر خارجی رییسجمهور حضور در دو کشور ایتالیا و فرانسه بود که اولین سفر خارجی او بعد از اجرایی شدن برجام به حساب میآمد. البته قرار بود این سفر در آبان برگزار شود اما به خاطر حوادث تروریستی پاریس در بهمن ماه صورت گرفت.
در پنجم بهمن روحانی سفر پنج روزه خود به ایتالیا و فرانسه را آغاز کرد. رییسجمهور در فرودگاه چامپینوی رم مورد استقبال پائولو جنتیلونی، وزیر امور خارجه ایتالیا قرار گرفت و پس از آن در کاخ ریاست جمهوری این کشور، سرجیو ماتارلا، رییسجمهور ایتالیا از روحانی استقبال رسمی کرد.
در این سفر نشست تجاری بازرگانان ایرانی و ایتالیایی نیز برگزار شد و رییسجمهور، توسعه و اشتغال را راه اصلی مبارزه با تروریسم دانست. در ششم بهمن نیز روحانی در واتیکان به دیدار پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان رفت و هر دو بر صلح محور بودن ادیان الهی تاکید کردند.
رییسجمهور در روز آخر سفر خود به ایتالیا در یک نشست خبری تاکید کرد که شرایط برد-برد برای ایران و اروپا پس از برجام فراهم شده است. در این سفر قراردادهایی به ارزش 17 تا 22 میلیارد دلار در حوزههای انرژی، ساخت و ساز، فولاد، کشتیسازی و ... منعقد شد.
پس از آن در هفتم بهمن رییسجمهور وارد پاریس شد و در موزه جنگ فرانسه مورد استقبال لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه و در کاخ الیزه مورد استقبال رسمی فرانسوا اولاند، رییسجمهور این کشور قرار گرفت.
روحانی در سفر خود به فرانسه با ژرار لارشه، رییس مجلس سنای فرانسه و ایرینا بوکووا، مدیر کل یونسکو دیدار و گفتوگو کرد و در نشست اقتصادی بازرگانان ایرانی و فرانسوی به همراه مانوئل کارلوس، نخستوزیر فرانسه حضور یافت. ضمن اینکه رییسجمهور در انستیتو روابط بینالملل اینفری استفاده ابزاری از تروریسم را بازی با نارنجک بدون ضامن دانست و در گفتوگو با شبکه تلویزیونی فرانس 24، رادیو فرانسکولتور و روزنامه لوموند ابراز امیدواری کرد که دستاوردهای سفر به رم و پاریس به نفع ملتهای ایران، ایتالیا و فرانسه باشد و بتواند به صلح و ثبات منطقه کمک کند.
در سفر رییسجمهور به پاریس، جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فرانسه 20 سند همکاری مشترک امضا کردند و 10 سند همکاری نیز بین بخشهای خصوصی دو کشور امضا شد که مهمترین اسناد در زمینههای نفت و گاز و همچنین خرید هواپیماهای ایرباس به امضا رسید.
به هر روی سال 94 با همه فراز و نشیبهایش در زمینه سیاست خارجی و توسعه روابط بینالملل برای دولت روحانی سال موفقی به حساب میآید و رییسجمهور امیدوار است که در سال 95 با تثبیت توافق هستهای، درهای جهانی به روی ایران و آغوش ایران به روی دنیا بازتر شود.
انتهای پیام/
دیدگاه شما