به گزارش ملایریها؛ چند سالي است کشت زعفران در ملاير از سر گرفته شده است اگر چه به عقيده بسياري از کارشناسان اهل فن، زعفران به ديار اصلي خود بازگشته ولي هنوز اندکي غريب است و آنچنان بايد و شايد کشاورزان از کشت آن استقبال نکردهاند که بايد دلايل آن را واکاوي کرد به همين بهانه سراغ يکي از زعفران کاران نمونه و موفق ملايررفتيم و او علت را جويا شديم.
مهدي زندي فرهنگي بازنشسته در گفتگو با خبرنگار ما بیان کرد: اين زمين حدود يک هکتار مساحت دارد و چهار سال است که در آن زعفران کشت ميکنم.
سال گذشته رکورد برداشت زعفران داشتم و حدود چهار کيلو زعفران برداشت کردم که تعجب زعفران کاران استان خراسان را در بر داشت.
وي گفت: از کشت زعفران بسيار راضي هستم چون همانطور که همه ميدانند اين گياه طلاي سرخ است و با توجه به پايين آمدن سطح آب، بهترين کشت جايگزين براي ديگر محصولات کشاورزي و بسيار درآمدزا براي کشاورزان است.
رئيس هيات مديره زعفران کاران ملاير در ادامه افزود: ميزان اشتغال زايي در بخش زعفران بسيار بالاست. ازکشت گرفته تا برداشت و بسته بندي. لذا با درآمد قابل توجهاي که دارد کافيست چند جوان خلاق اراده کنند و با اندک آموزش ميتوانند زندگي خود را به راحتي از اين راه تأمين کنند.
مهدي زندي تاكيد کرد: عمده کار اصلي و شايد اندکي مشکل اين کشت برداشت آن باشد كه معمولا از اوايل آبان ماه تا اوايل آذر به طول ميانجامد و هر روز بايد برداشت انجام شود و نکته جالب اين گياه تحمل آن در برابر سرماست که تا دماي 25 ـ درجه سانتيگراد تحمل دارد.
مديرعامل شرکت ياقوت سرخ ملاير هم در اين باره گفت: خوشبختانه کشت زعفران در شهرستان ملاير رو به گسترش است و علاقهمندان زيادي را به خود جذب کرده كه علت اين موضوع نياز آن به آب و سودآوري بالا است.
مجتبي طاهري اظهار داشت: خوشبختانه زعفران ملاير در مقايسه با ساير زعفرانهاي توليد شده در کشور به خاطر شرايط آب و هوايي و خاک مناسب کشت و همچنين به دليل وجود استعداد بالاي منطقه با افزايش مواد موثره و در نتيجه کيفيت بالاي محصول بازار پسندي بسيار خوبي دارد و ميتواند بازار خوبي را در بازارهاي خارجي داشته باشد، اما چند مشکل در اين راه وجود دارد که مانع برنامه ريزي و سرو سامان دادن به اين کار ميشود نخستين مشکل بحث آموزش است که بسياري از کشاورزان با علم روز وآشنايي با کشت اين محصول به طور مدرن غافلند که با برگزاري کلاسهاي آموزشي ميتوان تمامي اطلاعات را در اختيار متقاضيان قرار داد. دومين مشکل هم فرآوري مناسب زعفران برداشت شده است که علاوه بر حفظ کيفيت محضول بايد ظاهر آن هم حفظ شود که خوشبختانه برخي از کشاورزان اين مساله را رعايت کردهاند.
طاهري درباره واگذاري تسهيلات بانکي به متقاضيان گفت: يکي از دلايل رشد نکردن مناسب رويه جايگزيني کشت زعفران به جاي کشتهاي غالب منطقه، نياز مالي اوليه بالا براي ساخت مزرعه زعفران است. کشاورزان در ابتدا قادر به تامين پياز زعفران نيستند و طي 2 سال ابتدايي کشت زعفران به صرفه اقتصادي نميرسد كه اين مشکل را دولت ميتواند با اختصاص تسهيلات مالي با تنفس 3 ساله رفع كند كه با توجه به سختگيريهايي که در اين باره وجود دارد، بعيد ميدانم اين امر محقق شود. از طرفي سخنان متناقضي که توسط برخي مسئولان مطرح ميشود سردرگمي متقاضيان را سبب شده است. لذا متقاضيان عطايش را به لقايش ميبخشند و از دريافت وام منصرف ميشوند.
اين کارآفرين افزود: يک راه حل وجود دارد که ميتوان علاقهمندان به کشت اين محصول را حمايت کرد و همه مسئولان ميتوانند خيالشان راحت باشد که وام پرداختي بر اساس طرح توجيهي هزينه شده است و آن هم اين که براي متقاضيان با توجه به متراژ زمينشان حواله داده شود و کشاورزان با اين حواله به مراکز مورد تأييد ارجاع داده شوند و پس از تکميل پرونده و با نظارت مرکز و برنامه ريزيهاي فني وتخصصي نسبت به ساخت مزارع زعفران اقدام كنند در ساير محصولات کشاورزي مانند گياهان دارويي، گل محمدي، زرشک و... هم ميتوان از اين روش استفاده کرد؛ در اين روش پول دست متقاضي داده نميشود که در راه غير هزينه شود بلكه همه تسهيلات در مسير اجراي پروژه هزينه ميشود.
طاهري در پاسخ به اين سئوال که آيا در اين زمينه تشکل يا انجمني وجود دارد يا خير گفت: خوشبختانه در سال گذشته قدم اوليه براي تشکيل تعاوني زعفران کاران برداشته شد اما متأسفانه به علت عملکرد بد بعضي از تعاونيها و همچنين عدم حمايت از اين تشکلها رغبتي ندارند که عضو اين گونه تشکلها شوند.
انتهای پیام/
دیدگاه شما