26. دى 1394 - 23:38   |   کد مطلب: 17733
زباله‌گردی در شهرهای زاهدان بیماری واگیرداری شده که هر روزه بسیاری، فارغ از سن و سال و جنسیت به جمعیت این افراد اضافه می‌شوند.

به گزارش ملایری‌ها به نقل از عصر هامون، این روز ها اگر گذرتان به کویر جنوب شرق افتاد و در سطل های زباله بدن های بدون سر دیدید نترسید، کودکی فقیر ،پیرمردی بی کس، زنی که مادر چندین فرزند است کمر در سطل های زباله کرده تا روزی اش را در میان زباله ها جستجو کند و نان شب خانه را ببرد.
انگار در هیاهوی زندگی ماشینی عصر حاضر انسان با همه توانایی و قابلیت‌هایش به فراموشی سپرده‌شده‌ و تنها راه امرار معاش گنج یابی کثیف شده تا معتادین و بی خانمان ها یا بی سرپرست ها تا کمر در آن خم شوند تا شاید بازار دلالی این طلا گرم تر شود.

زباله راهی برای کسب درآمد
امین پسر 9 ساله زباله گرد زاهدان است، پسری که آن قدر سیاه و دودی شده که هر کس نداند گمان می کند ذغال فروش است، شلوارش چندین سایز از خودش بزرگ تر است این را تاهای پاچه های شلوارش می گویند، می گوید: تمام روز را به تمام مخازن زباله خیابان های شهر سرمی زند تا روزی خانواده اش را به دست آورد، جنس هر چه سنگین تر باشد روزی اش بیشتر، چه اهمیت دارد که چقدر وزنش زیاد باشد.
می گوید: باید خیلی مواد پلاستیکی جمع کند تا تنها بتواند نان بگیرد و اگر شانسش باشد چیز دیگری.
به امین که نگاه می کنم گویی مخازن خاکستری رنگ زباله برای او حکم همان تخم مرغ های شانسی و لپ لپ های رنگارنگ را گرفته که با محتویات کثیفی پر شده است ، گویی امین محکوم است، محکوم به کار، آن هم از کثیف ترین و خطرناک ترین نوع کارها.
آری سرنوشتش است تا صبح ها را با زباله شروع کند و شب را هم با کوله بار سنگین زباله به صبح برساند.

تامین معاش فرزندانم مرا مجبور به زباله گردی کرده
جلوتر که می روم زن جوانی سر در زباله ها برده و منظره شگفت‌آوری را ترسیم کرده به سمتش می‌روم متوجه حضورم نمی‌شود و مرتب زباله‌ها را زیر و رو می‌کند و  برخی مانند قوطی‌ها، بطری‌ها و کاغذها را جدا می‌سازد.
نزدیک تر که می شوم سرش را بالا می آورد نگاهم می کند ماسک سفیدی که از درون کیفم برداشته ام به سمتش دراز می کنم چهره اش گلگون می شود می گوید: برای تامین معاش فرزندانم مجبورم.
آهی می کشد و می گوید: مرد خانه ام که فوت شد در آمدی نداشتم مجبورم خودم کار کنم و خیلی کم پیش می آید کسی مرا برای نظافت منزلش خبر کند.
می گویم زباله ها را به چه کسی می فروشی که ادامه می دهد: اگر بگویم شهرداری دستگیرشان می کند و روزی ام قطع می شود.

 

جستجوی غذای دام در زباله ها
آن سوتر پیرمردی در کنار زباله ها با یک کیسه ایستاده و به گفته اش برای جمع آوری غذای دام هایش آمده پیدا کردن پوست میوه‌هایی مانند خربزه و هندوانه و نان.
در حال گفت و گو با پیرمرد هستم که پسر جوانی می آید سر در زباله ها می کند و چیزی را در دهانش می برد و شروع به خوردن می کند سنگینی نگاهم باعث می شود برگردد و بگوید شکم گرسنه مسائل بهداشتی نمی شناسد و به جستجوییش در میان زباله ها ادامه می دهد.

 

یکی از شهروندان زاهدانی می گوید: اکثر این زباله گرد ها دروغ می گویند شگردشان شده چهره شان را اینگونه کنند و داستان سرایی کنند تا دلمان بسوزد ولی در باطن چیز دیگری است و درآمد های زیادی دارند.

درآمد میلیاردی بازیافت روزانه زباله

به گفته کارشناسان روزانه حدود 50 میلیون کیلوگرم، معادل یک میلیارد تومان زباله دفن می شود که در صورت تفکیک و بازیافت درآمدی زیادی به همراه دارد.
اردیبهشت ماه 88 بود که نایب رئیس هیئت مدیره صنایع بازیافت ایران گفت: در صورت بازیافت زباله ها، روزانه حدود شش میلیارد تومان درآمد حاصل می شود.
وی با بیان این که یک بطری نوشابه خانواده حداقل 15 تومان قیمت دارد گفت: در منازل باید سه کیسه برای تفکیک زباله های خشک، عمومی و عفونی در نظر گرفته شود.

فیلسوفی با تاکید بر این که باید در کنار هر واحد فاضلاب یک واحد بازیافت خشک وجود داشته باشد افزود: اگر در هر خیابانی یک واحد دریافت زباله خشک داشته باشیم از هدر رفت مقادیر بسیار زیادی از سرمایه های ملی جلوگیری می شود.

تصویب طرح ساماندهی زباله گردها، متکدیان و معتادان پرخطر
تیر ماه سال جاری بود که بحران زباله گردی و اثرات منفی آن در شهر زاهدان شورای شهر را بر آن داشت تا جهت بررسی و از بین بردن این معضل جلسه ای توسط کمیسیون نظارت و ارزشیابی با دستگاههای مربوطه داشته باشد و در این جلسه طرح ساماندهی زباله گردها، متکدیان و معتادان پرخطر بامشارکت تمامی دستگاهای متولی در شورای اسلامی شهر زاهدان تصویب شود.
پرویزسارانی فقر، نابرابری، تامین معیشت خانواده، اعتیاد مفرط سود ودرآمد کاذب و تجارت آسان، سوءاستفاده یک عده خاص و مافیای پنهان، وفور مواد مخدر در انواع مختلف، مهاجر پذیر بودن شهر زاهدان، هم مرز بودن بادو کشور بحران خیز افغانستان و پاکستان وعدم برخورد جدی و بی تفاوتی مسئوولان، تولید بیش از حد زباله توسط مردم، ضعف نظارتی شهرداری برشرکتهای خدماتی طرف پیمان با تمام تلاشهایی که انجام می دهند و …، را باعث گسترش این پدیده های شوم در بستر جامعه دانست.

رئیس کمیسیون نظارت و ارزشیابی شورا بحران زباله گردها و اثرات منفی آن بر بهداشت و خدمات شهر را مهم برشمردند و بیان داشت: زباله گردها علاوه بر بحث خطرزا و شیوه انتقال بیماری های گوناگون که شهروندان را تهدید می کنند چهره شهر را نیز زشت نموده اند و لازم است تمامی دستگاهها در این خصوص چاره اندیشی کنند و این معضل را مدیریت نمایند.

به‌هرروی در کلانشهر زاهدان شاهد هستیم هر روز بر تعداد زباله گردان افزوده می‌شود و مطمئناً خطرهای توسعه زباله گردی هزینه‌های سنگین را خواهد داشت.

باید گفت جدای از مشکلات بهداشتی اگر این کار صرفه اقتصادی نداشت افراد به هر دلیل جذب این کار نمی‌شدند، واقعیت این است که با اجرایی نشدن طرح تفکیک زباله از مبدأ و همچنین نبود بازیافت در استان سودهای میلیاردی طلاهای کثیفی که عده‌ای برای گذران زندگی به آن روی آورده‌اند نصیب دلالانی می‌شود که سود چند صدهزارتومانی زباله گردها را میلیاردی به جیب می‌زنند و از استان خارج می‌کنند.
انتهای پیام/

دیدگاه شما

آخرین اخبار