به گزارش ملایریها به نقل از ایرنا؛ بنای تاریخی یخدان میرفتاح ملایر مربوط به دوران قاجار بر اثر سیل سال ۱۳۹۸ بخش فوقانی و طاق بنای تاریخی آن فرو ریخت.
به گزارش شنبه ایرنا از روابط عمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی همدان اتابک صفری افزود: حدود ۳۰۰ میلیون تومان نیز از اعتبارات استانی برای این پروژه پیش بینی شده است که امیدواریم با اعتبارات ملی و استانی هر چه زودتر شاهد مرمت یخدان میر فتاح ملایر باشیم.
وی اظهار داشت: از زمان آسیب یخدان میرفتاح تاکنون پیگیریهای زیادی برای جذب اعتبار این اثر از سوی مسئولان میراثفرهنگی استان و شهرستان صورت گرفته و بخشی از مرمت این اثر انجام شده است.
بیش از پنج میلیارد تومان اعتبار برای مرمت یخدان میرفتاح ملایر اختصاص یافت
سرپرست معاونت میراثفرهنگی اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان همدان گفت: با اقدامات انجام شده برای استحکام بخشی و محوطه سازی تاکنون این طرح ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
صفری با بیان اینکه اعتبار خوبی برای مرمت این اثر تاریخی اختصاص یافته است و تا حدودی پایههای اصلی، کار شده و جزئیات درونی نیز انجام شده است ادامه داد: ادامه مرمت، اجرای ساخت گنبد و اقدامات لازم برای قرارداد به زودی انجام می شود.
«یخچال میرفتاح» از آثار دوره قاجاریه در شهر ملایر است که توسط شخصی به نام «میرفتاح» احداث و به شکل گنبد و از آجر ساخته شده است و در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شماره ثبت ۳۲۴۲ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
ارتفاع این بنا از کف تا گنبد ۱۲ متر و از سطح تا منبع ذخیره یخ چهار متر و دارای ۲ ورودی است که یکی به شکل دهلیز است و مخصوص ریزش و تخلیه یخ و دیگری که محل رفت و آمد بوده و با پلکانی به قسمت انتهایی یخدان و محل برداشت یخ منتهی میشود.
ضخامت دیوارهای گنبد در قسمت تحتانی ۹۲ سانتیمتر و در بالا به سه ردیف آجر ۲۰ سانتیمتری میرسد.
تنها عامل تزیینی بنا ۲ ردیف آجرکاری است که به شکل کمربندی و به ضخامت ۲۲۰ سانتیمتر، داخل بنا را پوشانده و در قسمت بیرونی و داخلی یخدان ۲ ردیف خشت به کار رفته است که نقش عایق را داشته و در فصل تابستان مانع از نفوذ گرما و ذوب شدن یخها میشود.
فروردین سال ۱۳۹۸ بخش فوقانی و طاق بنای تاریخی یخدان میرفتاح بر اثر بارشهای برف و باران فرو ریخت.
دیدگاه شما