به گزارش ملایریها به نقل از ایسنا، اگر گشتی در شهر بزنید در خیابانهای مختلف با پلاکارد و تابلوهایی مواجه میشوید که رویشان درشت حک شده است: «چلوکباب و جوجه کباب فقط پرسی 4500 تا 5000 تومان». حال این سوال مطرح میشود گوشتی که برای خریدش باید حداقل 30 هزار تومان پرداخت کنی چطور کبابش 5 هزار تومان محاسبه میشود!
بیتردید یک جای کار میلنگد؛ هم وزن سیخهای ارائه شده به مشتری کم و هم مواد اولیه استفاده شده در کبابهای کوبیده و جوجه کبابها جای ابهام دارد که شاید گوشت خالص نیست. افزایش روزافزون غذاهای 4 یا 5 هزار تومانی به یک بحران جدی تبدیل شده که در درجه اول سلامت مشتریان را تهدید میکند همچنین پایین بودن قیمت غذاها ضربه جبرانناپذیری به کسبوکار تالارها و رستورانهای دارای مجوز سطح شهر، وارد میکند.
رستورانها، تالارهای پذیرایی و مراکز تهیه غذا موظف به رعایت نرخنامه هستند
رئیس اتحادیه تالارهای پذیرایی، رستورانها و صنوف وابسته ملایر به خبرنگار ایسنا گفت: نرخ هر پرس چلوکباب کوبیده و جوجه کباب در کمیسیون مربوطه با حضور کارشناسانی از اتحادیه، اتاق اصناف و اداره صنعت، معدن، تجارت تصویب و ابلاغ میشود.
صادق سبزیانی افزود: وزن استاندارد هر سیخ کباب 75 گرم و هر سیخ جوجه 250 گرم است و نرخ مصوب هر پرس چلوکباب کوبیده 8500 تومان و هر پرس جوجه کباب 9500 تومان است.
وی تصریح کرد: کلیه رستورانها و تالارهای پذیرایی و مراکز تهیه غذا، موظف به رعایت نرخنامه هستند و موارد خارج از چارچوب این نرخنامه مورد قبول نیست همچنین ماست، نوشابه، گوجهفرنگی و سالاد به نرخ روز محاسبه میشود.
وی اضافه کرد: در صورت استفاده از برنج طارم ایرانی درجه یک، 500 تومان به قیمتهای مذکور اضافه میشود.
سبزیانی با تأکید بر اینکه هیچکدام از مراکز تهیه غذا، رستورانها و تالارهای پذیرایی اجازه افزایش نرخ را ندارند، گفت: برخی از رستورانهایی که قیمت غذایشان بالاتر است، مدعی هستند که وزن جوجه یا کباب ارائه شده بالاتر از حد استاندارد است که این ادعا مورد قبول اتحادیه نیست و باید این موضوع در کمیسیون نظارت با حضور کارشناسان مربوطه بررسی شود و در صورت تأیید نهایی، اجازه افزایش نرخ صادر میشود.
وی خاطرنشان کرد: مواد اولیه کباب کوبیده، گوشت خالص گوساله و گوسفند و پیاز بوده و مواد اولیه جوجه کباب شامل مرغ، ادویهجات، زعفران و رب گوجهفرنگی است این درحالیست که متأسفانه در مراکز تهیه غذا و رستورانهایی که نرخ آنها 4 یا 5 هزار تومان است هم وزن سیخها پایینتر از استاندارد تعیین شده بوده و هم از سنگدان مرغ، چربیهای زائد، دنبه، سویا و ادویه و پیاز در چلوکباب کوبیده استفاده میکنند.
سبزیانی یادآور شد: در برخی جوجه کبابهای چرخکرده با قیمت پایین از سیبزمینی و سایر مواد نیز استفاده میشود که غیرمجاز است.
وی افزود: در سطح شهرستان ملایر 10 تالار پذیرایی دارای جواز و پروانه کسب، یک باغ رستوران به نام صبا، 15 رستوران و حدود 30 مرکز تهیه غذا مشغول فعالیت هستند.
سبزیانی با بیان اینکه طی بازرسیهای به عمل آمده به 5 کبابی و 3 تالار فاقد مجوز و متخلف اخطار داده شد، گفت: کبابیها، فقط مجاز به طبخ کباب هستند درحالیکه در برخی مکانها با معضل «تداخل کسبی» مواجه هستیم و کبابیهای فاقد جواز تهیه غذا، چلوکباب تولید کرده و به عنوان غذای بیرونبر میفروشند.
رئیس اتحادیه تالارهای پذیرایی و رستورانهای ملایر به برگزاری جلساتی در همین رابطه با حضور مسئولان اتحادیه، اداره صنعت، معدن، تجارت و اتاق اصناف اشاره کرد و افزود: با حضور مأموران نیروی انتظامی و اماکن گشتهای مشترکی در این زمینه برگزار و مقرر شد مراکز متخلف سروسامان داده شوند.
10 مرکز متخلف شناسایی و پلمب شد
سبزیانی با بیان اینکه در این راستا 10 مرکز متخلف شناسایی و پلمب شد، ادامه داد: این واحدها برای طی کردن مراحل قانونی به مراجع قضائی و تعزیرات حکومتی ارجاع داده شدند.
وی خاطرنشان کرد: صدور جواز، نرخگذاری در کمیسیون نظارت با حضور کارشناسان ادارات مرتبط، بازرسی و انجام گشتهای مشترک، برگزاری کمیسیونهای حل اختلاف برای رسیدگی، رفع اختلاف بین همکارانریال برگزاری کمیسیون فرهنگی در زمینه دادن تذکر و اخطار در صورت بروز هرگونه رفتار غیراخلاقی با مشتریان، رسیدگی به شکایات و پلمب واحدهای متخلف از اهم وظایف این اتحادیه به شمار میرود.
قانونی برای مبارزه با ارزانفروشی نداریم
سبزیانی با بیان اینکه در حال حاضر اتحادیه تالارهای پذیرایی و رستورانها و صنوف وابسته ملایر 230 نفر عضو فعال دارد که همگی دارای جواز کسب هستند، تصریح کرد: غذاهای 4 یا 5 هزار تومانی هم تهدیدی جدی برای سلامت مشتریان محسوب میشود و هم به علت پایین بودن کیفیت و قیمت، به کار سایر همکاران لطمه وارد میکند.
وی گفت: در شهرهای همجوار همدان، چلوکباب و جوجه کباب با نرخی بالاتر از ملایر ارائه میشود بنابراین وقتی مسافری وارد ملایر شده و از غذاهای 4 یا 5 هزار تومانی خریداری میکند، به علت کیفیت پایین مواد اولیه، ناراضی بوده و وجهه خوبی برای شهر ندارد.
سبزیانی با بیان اینکه طبق قانون با گرانفروشی میتوان مبارزه کرد اما قانونی برای مبارزه با ارزانفروشی نداریم، ادامه داد: معمولا گوشتهایی که در این دست مراکز تهیه غذا استفاده میشود، فاسد یا مشکلدار هستند بنابراین با همکاری دامپزشکی، شبکه و مرکز بهداشت، اداره صنعت، معدن و تجارت و اتاق اصناف گشتهای مشترکی در زمینه بازرسی از این مراکز داشتهایم.
وی با اشاره به اینکه در هر ماه 3 گشت مشترک صورت میپذیرد، افزود: جواز و پروانه کسب، نحوه نرخگذاری، بهداشت فردی و محیطی، نوع مواد اولیه و مسائل بهداشتی و استاندارد بودن امکانات در این گشتها مورد بررسی و بازرسی قرار میگیرد و در صورت مواجه شدن با هرگونه تخلف از جمله کم بودن وزن سیخهای کباب و جوجه و یا پایین بودن کیفیت مواد اولیه، تذکر و اخطار داده و یا حتی واحد را پلمپ میکنیم.
سبزیانی ادامه داد: در همین راستا 10 واحد تهیه غذاهای ارزانقیمت به علت عدم کیفیت مواد، نداشتن مجوز، عدم رعایت مسائل بهداشتی و نداشتن کارت مباشرت پلمب شدهاند.
وی با تأکید بر اینکه اتحادیه تالارهای پذیرایی در رستورانها و صنوف وابسته به طور جدی پای کار است و عملکرد کلیه تالارها و رستورانها را رصد میکند، تصریح کرد: باید خودسازی را از خود آغاز کنیم و بعد در سطح جامعه گسترش دهیم، وقتی کاسبی مسائل شرعی را رعایت نمیکند و سلامت مشتری برایش اهمیتی ندارد، مدیون دیگران میشود و در دنیا و آخرت باید پاسخگو باشد.
400 کیلو گوشت فاسد معدوم شد
سبزیانی از کشف و معدوم کردن 400 کیلوگرم گوشت، مرغ، دنبه، سوسیس و کالباس فاسد طی گشتهای مشترک انجام شده در ملایر خبرداد و گفت: این میزان مواد و فرآوردههای گوشتی فاسد از داخل تالارها، رستورانها، ساندویچیها و مراکز تهیه غذاها، کشف و منهدم شد همچنین واحدهای متخلف ضمن جریمه نقدی به تعزیرات حکومتی معرفی شدند.
علت این معضل چیست؟
وی گریزی به ساندویچفروشیها و فلافلیها زد و گفت: تعداد فستفودفروشیهای استان همدان، بیش از تهران است و یکی از دلایل اصلی آن وجود جوانان فارغالتحصیل با مدارک تحصیلی لیسانس و کارشناسیارشد است که به دنبال منبع درآمد هستند.
وی با اشاره به افزایش تعداد ساندویچی و فلافلی در حاشیه شهر ملایر اظهار کرد: این افراد با گرفتن وام و مشکلات مالی فراوان، مغازهای را اجاره و امکانات اولیه کار را فراهم میکنند اما به علت بالا بودن اجازهبهای مغازهها و اینکه تعداد این مغازهها بسیار زیاد شده، میزان فروش آنها کاهش پیدا میکند، در نتیجه جوابگوی هزینهها نیستند و پس از 3 یا 4 ماه 50 درصد ساندویچیها و فلافلیها تعطیل میشود.
سبزیانی به مردم توصیه کرد: به سلامت مواد اولیه غذایی که تهیه میکنند اهمیت دهند و فقط به مکانهای دارای جواز کسب مراجعه کنند چرا که مراکز تهیه غذای فاقد مجوز، تأییدیه بهداشت محیط و فردی را ندارند و فعالیت آنها مورد تأیید مرکز بهداشت، دامپزشکی و اتحادیه نیست.
وی یادآور شد: متأسفانه دو مورد از تالارهای پذیرایی ملایر به علت بالا بودن اجارهبهای مکان به منظور جذب مشتری بیشتر، اقدام به ارزانفروشی کرده و غذاهایی با کیفیت پایین طبخ کردند که توسط اتحادیه شناسایی شدند و تخلف آنها در حال پیگیری است.
سبزیانی به وجود شکایات فراوانی از رستوران هتل و مجتمع پذیرایی و اقامتی در ملایر اشاره و عنوان کرد: مکانهایی که مجوز تالار و رستوران دارند، موظفند طبق نرخ مصوب اتحادیه عمل کنند و اگر مجوز میراث فرهنگی و گردشگری دارند، تنها مختص ارائه خدمات به گردشگران هستند و اجازه برگزاری مراسم و مجالس را ندارند.
وی افزود: این مکانها یا باید نرخ مصوب اتحادیه را رعایت کنند و یا به بهانه اینکه دارای مجوز میراث فرهنگی و گردشگری هستند، مجوز تالار و رستوران خود را ابطال کنند.
سبزیانی با بیان اینکه مشاهده شده نرخ غذای سرو شده برای مشتری و یا مجالس عروسی در این دو مکان بسیار بالاتر از نرخ مصوب اتحادیه است، افزود: از میراث فرهنگی تقاضامندیم در راستای رفع این مشکل با اتحادیه تالارهای پذیرایی و رستورانها همکاری کند.
وی اظهار کرد: به مناسبت ماه مبارک رمضان کلیه رستورانها و مراکز تهیه غذایی که جواز و پروانه کسب ندارند، در صورت مراجعه به اتحادیه و رفع مشکلات موجود، از تخفیفات ویژهای برخوردار خواهند شد.
اکثر مشتریان مراکز تهیه غذا، افرادی از طبقه ضعیف جامعه هستند
یک شهروند ملایری هم در رابطه با رستورانها و مراکز تهیه غذای ارزانقیمت به خبرنگار ایسنا گفت: اکثر مشتریان مراکز تهیه غذا افرادی از طبقه ضعیف و کارگری جامعه هستند که قیمت غذا برایشان مهم است نه مواد اولیهای که در تهیه آن بهکار رفته است.
مرجان ایراندوست نداشتن تعهد نسبت به سلامتی مردم، بیکاری جوانان تحصیلکرده و مشکلات مالی و فقر اقتصادی مردم را از جمله عوامل رشد قارچگونه غذاهای ارزانقیمت در سطح ملایر عنوان کرد.
وی اظهار کرد: من با درآمد ماهیانه زیر 400 هزار تومان برای اینکه یک وعده چلوکباب به بچههایم بدهم مجبورم به جای غذای هر پُرس 10 هزار تومان، از غذاهای ارزانقیمتی که هر پُرسش 5 هزار تومان است، تهیه کنم.
گزارش از: مهناز روزبهانی
انتهای پیام
دیدگاه شما