به گزارش ملایریها به نقل از فارس، پس از اصرار شدید اعضای کنگره برای دیدن متن توافق محرمانه ایران و آژانس، حالا خبرگزاری آسوشیتدپرس از فاش شدن بخشهایی از این متن خبر داده است.
بر اساس آن بخش از متن این توافق محرمانه که خبرنگار آسوشیتدپرس دیده، ایران مجاز خواهد بود برای بازرسی آژانس از سایت پارچین، از بازرسان ایرانی استفاده کند.
متنی که خبرنگار آسوشیتدپرس دیده، بر اساس گفتههای خودش یک پیشنویس بوده و به اعتبار گفتههای یک منبع آشنا با موضوع، تفاوت عمدهای با نسخه نهایی توافق محرمانه ایران و آژانس ندارد.
بر روی این گزارش نوشته شده بوده «تمهیدات جداگانه شماره 2» و این نشان میدهد که توافق دیگری (با شماره یک) میان ایران و آژانس برای بررسی ادعاهای ساخت سلاح هستهای از سوی ایران، منعقد شده است.
در خصوص نحوه بازرسی از پارچین هم در این متن تمهیدی آمده که «نقش مأموران آژانس در بازرسی از سایت پارچین به سطح پایش پرسنل ایرانی موظف به بازرسی از سایت تقلیل یافته است.»
همچنین پرسنل ایرانی، از مناطقی که ادعا میشود با فعالیتهای ادعایی صورت گرفته ارتباط داشته، عکس و فیلم تهیه میکنند و به بازرسان آژانس نشان میدهند.
بر اساس متن این توافق، بازرسان آژانس علاوه بر نداشتن اجازه ورود به پارچین، نمی توانند داشتن عکس و فیلمهای مربوط به اماکن حساس را طلب کنند زیرا برخی اماکن در پارچین، از نظر نظامی برای ایران مهم است.
بخشهای بعدی توافق محرمانهای که آسوشیتدپرس آن را منتشر کرده، نشان میدهد که بازرسان آژانس حق نمونهگیری میدانی ندارند و نمونههای درخواستی آنها هم توسط بازرسان ایرانی گرفته میشود.
این نمونهگیری ایرانی هم بی محدودیت نخواهد بود و تنها 7 مورد نمونهگیری از ساختمانی که غربیها ادعا میکنند محل فعالیتهای ادعایی غربها بوده، مجاز خواهد بود. نمونهگیریهای بیشتر از مناطق خارج از سایت پارچین مجاز خواهد بود ولی محل این نمونهگیریها هنوز مشخص نشده است.
در متن توافق آمده: «فعالیتها(ی بازرسی) با استفاده از تجهیزات مورد تأیید ایران که مشخصات فنی مورد نیاز آژانس را داشته باشد، انجام خواهد شد و آژانس از صحت فنی کار مطمئن خواهد شد.»
آنگونه که خبرنگار آسوشیتدپرس دیده، در زیر توافق و در محل امضای طرف ایرانی، امضای «حسین تاش» معاون امور راهبردی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران نقش بسته است.
آسوشیتدپرس از سمت امضاکننده ایرانی اینگونه نتیجهگیری کرده «امضاء شدن این متن از سوی این فرد به جای یک مقام آژانس اتمی ایران، نشاندهنده اهمیتی است که ایران برای این توافق قائل است.»
آسوشیتدپرس برای سنجش میزان صحت و سقم خبر خود، در پی مصاحبه با دیپلماتهای ایرانی در وین (محل استقرار دفتر مرکزی آژانس بینالمللی انرژی اتمی) بود که در انجام این کار ناموفق بود و «سرژ گاس» سخنگوی آژانس هم به خبرنگار آنها گفت که فعلاً نظری در این خصوص ندارد.
انتهای پیام/ع
دیدگاه شما