به گزارش ملایریها به نقل از خبرآنلاین، رئیس سازمان مالیاتی کشور در نشست خبری خود، بخشی از سخنانش را به موضوع مالیات بر ارزش افزوده اختصاص داد که بارها از سوی مخاطبان خبرگزاری خبرآنلاین مورد پرسش قرار گرفته بود. مخاطبان در سرویس مشکلات مردم کامنت گذاشته بودند چرا یک مشتری که برای خوردن چلوکباب یا پیتزا به اغذیه فروشی می رود، باید مالیات بر ارزش افزوده بپردازد؟
عسگری رئیس سازمان مالیاتی کشور اعلام کرد همه مشاغل مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده باید این مالیات را بپردازند و این سازمان حاضر نیست درباره دریافت این مالیات کوتاه بیاید. او با مثال زدن سنگبری های استان اصفهان گفت حتی این صنف، دست به اعتصاب زده اند ولی سازمان مالیاتی حاضر نیست ریالی به آنها تخفیف غیرقانونی بدهد.
او درباره نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده در مرحله نهایی از مشتریان به سئوال خبرآنلاین پاسخ داد و گفت: مالیات بر ارزش افزوده در فرآیند و زنجیره مبادله کالا و قیمت فروش آن مرحله را می گیریم. ولی به این معنی نیست در هر مرحله ارزش کل هر مرحله را می گیریم.
عسگری با ذکر مثالی در این باره گفت: کالایی را در گمرک ۱۰۰ تومان وارد می کنیم. ۹ درصد آن را به عنوان مالیات بر ارزش افزوده می گیریم می شود ۹ تومان. این کالا را به عمده فروش می دهد به قیمت ۱۵۰ تومان. ۹ درصد را دوباره حساب می کنیم. وقتی اظهارنامه می دهد می گوید ۱۳.۵ تومان مالیات بر ارزش افزوده فروش است. مالیات خرید او می شود ۹ تومان و از این میزان کسر می کند و ۴.۵ تومان باقی می ماند. ایشان کالا را به نفر سوم می فروشد. او هم می فروشد به مشتری ۲۰۰ تومان. ۱۸ تومان نیز مالیات بر ارزش افزوده می دهد. او ۱۳.۵ تومان را قبلا داده. و در اصل ۴.۵ تومان مجددا می دهد. جمع این ۹ درصد از نرخ نهایی ۲۰۰ تومان ۱۸ تومان می شود. ولی مشتری در سه مرحله داده است. یک ۹ تومان و دو ۴.۵ تومان در ۳ مرحله داده. مودیان مالیاتی نیز در ۳ مرحله مالیات می دهند. بنابراین هیچ وقت بیش از ۹ درصد نداده است. باید از کل فاکتور آخر ۹ درصد را بگیریم و این درست است.
او درباره گرفتن مالیات توسط برخی از مشاغل و ندادن به سازمان مالیاتی به خبرآنلاین توضیح داد: در این بین، برخی مالیات می گیرند و به ما نمی دهند. در ابرازی ۴.۵ تومان دریافتی خود را ۲.۵ تومان ابراز کند. به این معنی این نیست سراغ او نروم. در رسیدگی سراغش می روم و از او می گیرم. چه بسا اگر به تکلیف قانونی عمل نکرده من اضافه تر هم می گیرم. چهارچوب قانون ملاک است و این که دیگران تفسیر کنند نیست. مسیر قانون را اجرا می کنیم. برخی مالیات خود را نمی دهند و این در مرحله ابرازی و دادن اظهارنامه است. تفسیر ما از قانون، شخصی نیست و عین قانون است. همه مودیان در مالیات بر ارزش افزوده، وکیل ما هستند که بگیرند و به ما بدهند. وکلای ما ۳۲ هزار میلیارد تومان مالیات و عوارض از مردم گرفته اند و به ما داده اند.
او درباره دریافت مالیات بر ارزش افزوده از غذافروشی ها گفت: درباره چلوکبابی ها و رستورانها اکثر اینها صندوق دارند، اگر در زمان فصلی ابراز نکنند، در زمان رسیدگی از آنها مالیات می گیریم. موردی بوده رستوران در یک سال ۴۵ میلیون تومان ابراز کرده ولی ما بالای ۲۰۰ میلیون تومان از او مالیات گرفته ایم. ممکن است برخی مودیان این کار را در زمان ابراز بکند، ولی در زمان رسیدگی اینها را لحاظ می کنیم. در سالهای اول این عقب ماندگی را داشتیم. برخی مودیان هستند مالیات ارزش افزوده را نمی دهند و می خواهند از مسیر قانون خود را خارج کنند. طرف می گوید از مردم مالیات بر ارزش افزوده را نگرفتیم. می گوییم اگر نگرفتی هم باید مالیاتی را که نگرفته ای بدهی. چه بسا کسانی مالیات را نگرفته اند و با این افراد تعارف هم نداریم. برخی از افراد اینها هستند که فراریان مالیاتی هستند و می گویند قانون را اجرا نمی کنیم و مالیات بر ارزش افزوده را هم از مردم نمی گیرند. ما بر اساس سخت گیریهایی که در قانون پیش بینی شده، مالیات را از آنها طلب می کنیم. تا زمانی که کار را بر اساس صندوق فروش نگذاریم، این مشکلات است. ولی قول می دهیم مالیات را کامل از آنها بگیریم.
عسکری خطاب به کسبه مشمول مالیات بر ارزش افزوده گفت: مالیات از مشتری نگرفتن جریمه دارد و مالیات را گرفتن و ندادن هم جریمه دارد. همه باید مسیر قانونی را برویم و اگر کسی خود را خارج از مسیر قانون بداند، قانون را درباره او اجرا می کنیم.
اعتصاب هم کنید باید مالیات بدهید
عسکری در بخش دیگری از سخنانش به اختلافی که این سازمان با صنف سنگبریها دارد، اشاره کرد و گفت: اخیرا با سنگ بری ها اختلافی داریم. سنگ برها را می گوییم، نه مغازه هایی که سنگ می فروشند. بلکه کارگاه ها و کارخانه هایی هستند که سنگ بری دارند. اینها قانون مالیات بر ارزش افزوده را اجرا نمی کنند. ۶ هزار مودی مالیاتی دارند ولی فقط ۲۸۰۰ نفر ثبت نام کرده اند و از این تعداد نیز ۷۰ درصدشان اظهارنامه نمی دهند. هر روز هم اعتراض می کنند که سازمان مالیاتی به ما سختگیری می کند. باید به آنها سخت گرفت. آنها هنوز دنبال این هستند قانون را اجرا نمی کنند.
رئیس سازمان مالیاتی گفت: این صنف اخیرا در اصفهان اعتصاب کردند. ما نمی گوییم بروید اعتصاب کنید، بلکه می گوییم قانون را اجرا کنید. می گوییم شما برای عدم اجرای قانون نروید اعتصاب کنید. پارسال نیز تفاهم نامه امضا کردیم که ثبت نام کنند و از اول ۹۳ صورتحساب صادر کنند. قرار شد ما دوره های قبلی را تا پایان ۹۲ بر اساس اظهار و توافق ببندیم. اولا آنها ثبت نام نکردند. ثانیا اظهارنامه ندادند و بسیاری نیز اصلا قانون را اجرا نکردند. من چه کمکی می توانم به تو بکنم که ثبت نام نکرده ای، اظهارنامه نداده ای و اصلا قانون را اجرا نکرده ای؟
او با تشریح نحوه کسب و کار این صنف گفت: اصل این صنعت، سنگ کردن نمای ساختمان و کف ساختمان است. ساختمانی که ۲۰ هزار متر نیاز به سنگ دارد، نمی رود ساختمانهای بزرگ از سنگ فروشها سنگ بخرند. آن کسی که ۲۰ طبقه سنگ می خواهد، می رود پیش سنگبر و می گوید ۲۰ هزار متر سنگ یکدست می خواهم. او نیز سراغ یک معدنکار می رود و ۲۰ هزار متر سنگ می تراشد و به او می دهد. ۲۰ هزار متر سنگ فروخته و باید فاکتور بدهد. قریب به اتفاق سنگی که در کشور ساختمانی می شود، اینطور خرید و فروش می شود. اینها حاضر به دادن فاکتور نیستند. چون نمی خواهند ماهیت فعالیتشان در اقتصاد رو شود، من را به سنگ فروش جزء حواله می کنند. سرریزشان از ۲۰ هزار متر اصلی را به سنگ فروش خرد کنار خیابان می دهد. اینها تعداد خاصی در کشور بیشتر نیستند. خانوادگی نیز هستند و ایل و تبارشان رابطه نسبی و سببی دارند و در مقابل نظام مالیاتی کشور می ایستند. من حاضر نیستم امتیازی به هیچ گروهی بدهم و در چهارچوب توافق عمل می کنم. خیالشان را راحت می کنم اگر در مسیر قانون قرار نگیرند، قانون را درباره شان اجرا می کنیم.
خبرنگاری ازاوپرسید: مردم می گویند اگر مالیات بر ارزش افزوده به دست سازمان مالیاتی می رسد، مشکلی نداریم ولی وقتی می رویم چلوکباب می خوریم، فقط پول از ما گرفته می شود ولی مالیات را به سازمان مالیاتی نمی دهند. چطور به مردم اطمینان می دهید مالیاتی که می دهند به دست سازمان مالیاتی می رسد؟
عسکری جواب داد: اطمینان می دهم بیش از ۹۰ درصد مالیاتهایی که مردم پرداخت می کنند سازمان مالیاتی دریافت می کند. مواردی هست که مردم پرداخت می کنند ولی مودی به هر دلیلی کمتر ابراز می کند که سعی می کنیم از آنها وصول کنیم.
خبرنگاری پرسید چرا در برخی شهرها به خاطر گرفتن مالیات، برخی کسبه مغازه خود را بسته؟
عسکری گفت: من قبول ندارم برخی صرفا به خاطر مالیات مغازه خود را ببندد. بسته شدن و فعال شدن یک فعالیت در همه اقتصادها هست. مگر در اقتصادهای دیگر مغازه ای نداریم بسته شود؟ او به سود و زیان خود نگاه می کند. اگر کسی بگوید فقط به خاطر مالیات من مغازه ام را بستم، من رسیدگی می کنم. برخی می گویند به خاطر از زیربار قانون دررفتن، در مغازه اش را می بندد ولی یک ماه بعد باز می کند چون این پولهایی که گرفته آنقدر شیرین است که حاضر نیست مغازه اش را ببندد.
دیدگاه شما