18. خرداد 1404 - 6:56   |   کد مطلب: 34270
سرپرست گروه پژوهشی علوم محیطی انگور:
پژوهشکده انگور ملایر؛ محرکی برای رونق گردشگری پایدار
سرپرست گروه پژوهشی علوم محیطی انگور پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه ملایر انگور را مهم‌ترین ظرفیت جهانی گردشگری طبیعت ملایر دانست که می‌تواند به عنوان پیشران رشد و توسعه منطقه به شمار رود و گفت: فعالیت‌های گسترده و متنوع پژوهشکده انگور و کشمش و گروه پژوهشی علوم محیطی انگور می‌تواند در این راستا دروازه‌های ملایر را به روی جهانیان بگشاید.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «ملایری‌ها»؛ میرمهرداد میرسنجری در گفت‌وگو با ایسنا، انگور را یکی از مهم‌ترین محصولات باغی جهان به لحاظ ارزش اقتصادی بالا دانست که به دلیل تولید فرآورده‌های متنوع مانند محصولات خشک، نوشیدنی و به صورت تازه خوری مورد کشت و کار قرار می‌گیرد.

دانشیار گروه علوم و مهندسی محیط زیست دانشگاه ملایر ادامه داد: آنچه در ایران به طور عام و در ملایر به‌طور خاص کمتر به آن پرداخته شده پتانسیل‌های بازدید گردشگران ایرانی و خارجی از تاکستان‌های انگور و کارگاه‌های فرآوری کشمش و تولید شیره و آب انگور به شکل گردشگری تفرجی، گردشگری تجاری و گردشگری علمی و تخصصی است.

میرسنجری ظرفیت گردشگری طبیعی، تجاری و علمی انگور را پتانسیلی خواند که هم به توسعه صنعت انگور و کشمش کمک می‌کند و هم در توسعه اقتصادی و اجتماعی جوامع محلی بسیار اثرگذار است.

وی با بیان اینکه ایران به علت برخورداری از شرایط جغرافیایی و اقلیمی مناسب، از مراکز مهم تولید و پرورش انگور در جهان محسوب و در استان‌های مختلف کشور تولید می‌شود، افزود: با توجه به اینکه کشمش یکی از محصولات صادراتی انگور است، در ارزآوری و افزایش صادرات غیرنفتی نقش زیادی دارد.

میرسنجری به تولید بیش از ۲۷۰ هزارتُن انگور در بیش از ۱۲ هزار هکتار  تاکستان‌های ملایر بعنوان شهر جهانی انگور اشاره و تصریح کرد: طبق گزارش سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) در سال ۲۰۱۸، سطح زیرکشت انگور در دره جوزان ملایر تقریباً ۳۰۰۰ هکتار و تولید انگور در منطقه حدود ۶۸ هزار و ۵۰۰ تُن بوده است.

وی میانگین عملکرد هر هکتار از تاکستان‌های دره جوزان را ۲۲هزار و ۵۰۰ کیلوگرم دانست و گفت: عملکرد بالای انگور در ملایر از ویژگی‌های خاص منطقه در مقایسه با سایر مناطق کشور است و به همین دلیل نظام تولید انگور در دره جوزان ملایر در سال ۱۳۹۷ به عنوان پنجاه و سومین نظام میراث کشاورزی با اهمیت جهانی (GIAHS) در سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (FAO) ثبت و تایید شده است.

اعلام آمادگی پژوهشکده انگور و کشمش برای ارائه و جذب ایده های نوآورانه

میرسنجری با اشاره به اینکه انگور و کشمش، عوامل محیطی موثر و صنایع وابسته به آن، طیف گسترده‌ای از پژوهش‌های کاربردی را در برمی‌گیرد، افزود: گروه پژوهشی علوم محیطی انگور پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه ملایر با اتکا بر اعضای هیأت علمی توانمند، این آمادگی را دارد که ایده‌های فناورانه و نوآورانه را برای انجام پژوهش‌های کاربردی مورد نظر که نیازهای صنعت انگور و کشمش را از جنبه‌های مختلف برآورده کند، در قالب پروژه‌های نیاز محور به وزارتخانه‌ها و سازمان‌های مرتبط از جمله وزارت جهاد کشاورزی، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت نیرو و... ارائه و اعتبارات جذب شده از این دستگاه‌ها را صرف اختصاص فاند (حقوق) برای جذب دانشجوی مقطع دکترا کند.

وی ادامه داد: موضوعاتی که در قالب اجرای رساله‌های دکتری و طرح‌های پژوهشی کاربردی می‌تواند توسط متخصصان در پژوهشکده انگور و کشمش تعریف شود، باید در راستای نیازهای تاکستان‌های ملایر و کشور با محوریت موضوعاتی همچون گردشگری طبیعت انگور، پهنه‌بندی محیط زیستی و اقلیمی پتانسیل‌های انگورستان‌های کشور، مدیریت پسماند کارخانه‌های فرآوری کشمش، ارزیابی آلودگی‌های فلزات سنگین پساب کارخانه‌ها و کارگاه‌های انگور و کشمش، مصرف بی‌رویه کودهای شیمیایی و سموم دفع آفت‌های نباتی انگور، راهبردهای نوین برای کشاورزی سنتی انگور، پایدارسازی معیشت‌های کشاورزان انگور، توسعه اقتصادی و اجتماعی و حفاظت از جوامع روستایی انگورستان‌ها، ذخیره‌سازی میراث دانش بومی انگور کشاورزان محلی، حفظ چشم‌اندازها و تنوع زیستی تاکستان‌ها، بهره‌برداری، توسعه و صیانت پویا از تاکستان‌ها و… باشد.

اعلام آمادگی پژوهشکده انگور برای توسعه رشته‌های نیازمحور و برگزاری کارگاه‌ها و همایش‌ها

سرپرست گروه پژوهشی علوم محیطی انگور پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه ملایر تصریح کرد: در حال حاضر، نخستین کار تحقیقاتی در راستای جهانی شدن انگور ملایر در سازمان فائو در قالب رساله دکترا با عنوان «ارزیابی برخی تهدیدهای محیط زیستی تاکستان‌های منطقه میراث جهانی انگور دره جوزان ملایر» در حال انجام است.

به گفته میرسنجری گروه علوم محیطی پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه ملایر با توسعه رشته‌های نیازمحور، اعلام آمادگی می‌کند با جذب دانشجویان دکترا و اجرای طرح‌های پژوهشی از جمله توسعه صنعت گردشگری انگور و تحقیقات پژوهشی محیطی صنعت انگور و کشمش و شیره و آب انگور بتواند نقش خود را در معرفی شهر جهانی انگور به خوبی ایفا کند.

دانشیار گروه علوم و مهندسی محیط زیست دانشگاه ملایر همچنین خاطرنشان کرد: گروه پژوهشی علوم محیطی انگور برای برگزاری کارگاه‌های فصلی تخصصی ملی و بین‌المللی به شکل حضوری و مجازی برای متخصصان، دانشجویان و کشاورزان، برگزاری همایش‌های ملی و بین‌المللی با دعوت از نخبگان دانش و صنعت انگور و کشمش ایرانی و خارجی و بازدیدهای متقابل میدانی از پروژه‌های موفق انگورستان‌های ایران و جهان  اعلام آمادگی می‌کند.

انتهای پیام